Waarom een prepaid of een sim-only?

Waarom zou u kiezen voor een sim-only of een prepaid sim kaart? Een goede reden is dat u waarschijnlijk al in het bezit bent van een goede, functionele mobiele telefoon. U kunt het bestaande abonnement vaak door laten lopen, maar dan betaalt u vaak veel meer dan wanneer u kiest voor de aanschaf van een sim kaart met een sim-only abonnement of een prepaid simkaart. Doordat u een abonnement of een sim-only product afsluit zonder mobiele telefoon bespaart u al snel meer dan de helft van de kosten die u nu heeft voor hetzelfde verbruik van uw beltegoed / abonnement. Kijkt u snel zelf, want: vergelijken is besparen.

Wat is een ‘sim kaart’?

SIM staat voor Subscriber Identity Module. Het is een kaartje met een chip waarop de gegevens staan van de aansluiting van uw mobiele telefoon inclusief het telefoonnummer dat uniek is per simkaart. Indien u een simonly abonnement heeft dan staat hier ook uw gegevens op geregistreerd daar u dit verplicht moet indienen om dit aan te vragen. Bij Prepaid staat er in Nederland geen gegevens van identiteit op uw simkaart, in andere landen is dit wel verplicht. U heeft een simkaart nodig om gebruik te maken van een netwerk van een provider om mee te kunnen telefoneren.

Wat is ‘sim-only’?

Een sim-only abonnement is een overeenkomst die je met de telecom provider afsluit voor het gebruik van hun netwerk. Een sim-only simkaart is vaak goedkoper dan een “normaal” abonnement. Dit komt omdat u daarbij vaak een mobiele telefoon mag kiezen waar u de looptijd van het contract voor betaald. U krijgt bij een sim-only vaak met veel korting meer belminuten en sms-tegoed voor dan indien u een abonnement kiest met een gsm naar keuze.

Wat is ‘prepaid’?

Een prepaid simkaart is een simkaart waarbij geen gegevens over de identiteit van de houder zijn opgeslagen. U dient vooraf een bedrag te betalen, het zogeheten beltegoed, wat u op de simkaart dient te plaatsen door de instructies op de kaart te lezen. Nadat u tegoed op uw kaart heeft geplaatst of deze bij de aankoop heeft gekregen kunt u direct gebruik maken van het netwerk van de provider waarvan u de simkaart heeft aangeschaft. Bij prepaid dient u tussentijds op te waarderen en is de houdbaarheid van uw beltegoed aan de regels van uw provider gebonden.

Is nummerbehoud mogelijk?

Nummerbehoud is mogelijk indien u een sim-only abonnement afsluit bij een provider. Bij de meeste providers is dit geheel gratis, maar de precieze voorwaarden vindt u op de website van uw aanbieder. U kunt hiervoor naar de subpagina met providers gaan, hier kunt u een overzicht vinden met alle aanbieders die vergeleken worden op deze website.

Verlenging of nieuw?

U kunt ervoor kiezen om uw abonnement te verlengen en uw nummer te behouden, u kunt dit overzetten op sim-only via uw huidige provider. U kunt uw abonnement niet meenemen of verlengen bij dit een andere provider. Als u van provider wilt overstappen, dan dient u een nieuw contract aan te gaan met deze provider en ontvangt u een nieuwe simkaart. Als u een nieuwe aansluiting neemt, dan ontvangt u uiteraard ook een nieuwe simkaart met een nieuw nummer indien u niet heeft gekozen voor nummerbehoud. Let op: dit geld alleen voor sim-only abonnementen. Bij een prepaid abonnement krijgt u altijd een nieuw nummer.

Abonnement opzeggen

Wanneer u uw sim-only abonnement oversluit bij een andere provider dan wordt het abonnement in principe opgezegd door de nieuwe provider. Lees nog wel even de details op de website van de aanbieder, omdat de opzegservice per aanbieder kan verschillen. Het is verstandig om het opzeggen van een abonnement schriftelijke te doen.

Waarom sim-only abonnement:

Een sim-only abonnement heeft voordelen en nadelen. Het voordeel is dat u altijd en overal bereikbaar bent en de mogelijkheid heeft om te telefoneren. U bent niet gebonden aan een belllimiet en als u de bellimiet bereikt heeft dan kunt u altijd blijven bellen. Het voordeel van sim-only is ook dat u vaak veel meer belminuten, smstegoed en dataverkeer heeft dan bij de abonnementsvormen met gsm kado, voor hetzelfde geld. Bij sommige aanbieders kunt u een belplafond instellen, dit is verstandig als u bijvoorbeeld uw kind wel een simkaart wil geven waarmee deze goedkoop kan bellen, maar zelfde kosten in de hand wil houden.

De nadelen zijn, dat als u geen plafond heeft ingesteld, u in principe eindeloos kan bellen en dat de kosten hoger kunnen uitvallen dan u verwachtte. Een ander nadeel kan zijn dat u een abonnement af moet sluiten op persoonlijke titel, dit kan nadelig zijn als u BKR geregistreerd bent of liever niet heeft dat iemand u kan achterhalen via de telefoon.

Waarom prepaid

Een prepaid simkaart heeft als voordeel dat u niet verder kunt bellen als uw beltegoed op is. U kunt dan vervolgens uw beltegoed opwaarderen door nieuw beltegoed te kopen. Ideaal als u de kosten in de hand wilt houden . Een ander voordeel is dat uw identiteit niet noodzakelijk is op gekoppeld te worden aan het nummer, dus als u een BKR registratie heeft dan kunt u wel bellen middels prepaid simkaarten.

De nadelen zijn dat uw beltegoed vaak op is, op het moment dat u dit nodig heeft en moet telefoneren. Bij sommige providers kunt u uw beltegoed niet opwaarderen per telefoon, maar daar dient u voor naar de winkel te gaan. Dit kan een belemmering vormen. De belminuten zijn vaak duurder dan bij een sim-only abonnement, wat de kosten voor de prepaid hoger kan maken.

Voorwaarden kopen simkaart:

Voor het kopen van een simkaart via de bij ons aangesloten providers dient u minimaal 18 jaar oud en handelingsbekwaam te zijn om een sim-only abonnement af te sluiten.

Wat heeft u nodig voor een sim-only abonnement of prepaid simkaart?

Om gebruik te kunnen maken van een sim-only abonnement of een prepaid simkaart dient u wel in het bezit te zijn van een functionele mobiele telefoon welke simlockvrij is. Simlockvrij wil zeggen dat u een simkaart van iedere provider in uw mobiele telefoon kunt plaatsen en dan optimaal gebruik kan maken van uw telefoon en hiermee kunt telefoneren. Het is dus belangrijk om dit te controleren, vaak na het afsluiten van een abonnement kunt u de provider vragen om na de contractsperiode de telefoon simlock vrij te laten maken, vaak is dit ook mogelijk op de lokale markt.

Goedkoopste prepaid

Er zijn veel verschillende websites actief op het gebied van vergelijken van simkaarten en sim-only abonnementen. Het is belangrijk dat als u gebruik maakt van andere websites dan deze dat u controleert of de website geheel up to date is. Vaak gebeurd het dat sommige websites verouderd zijn en dit kan misleidend werken. Wij sturen u dan ook door naar de pagina van de mobiele aanbieder zelf, hier kunt u alles controleren, de prijzen de voorwaarden etc. Zo kunt u zien dat de informatie die van onze website komt ook correct is. U bent zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van het abonnement / het kopen van een prepaid simkaart.