Reviews

Xiaomi Redmi 5A (Review)

Pluspunten

  • Simpel design is niet altijd slecht en dat bewijst de Xiaomi Redmi 5A uitstekend.
  • De waarde voor je geld is van het hoogste niveau, je merkt wel bij het opstarten van apps dat de Redmi 5A een budget smartphone is maar het is nog steeds een indrukwekkend toestel
  • De custom skin van Xiaomi genaamd MIUI is een van onze favoriete. Het is gebruiksvriendelijk en goed ontworpen

Minpunten

  • Voor een budget toestel is de camera indrukwekkend maar nog steeds geen camera waar je jouw leukste momenten mee vast wilt leggen
  • De niet te verwijderen bloatware is een negatief punt aan het MIUI systeem

Beoordeling

Batterij ( 8.5 )

Display ( 7.0 )

Camera ( 6.5 )

Prestaties ( 6.5 )

Software ( 7.5 )

Design ( 8.0 )

Eindoordeel

7,3

De Redmi 5A is tot nu toe de beste budget smartphone die wij hebben mogen testen. Niet raar dus dat Xiaomi hier bekend om staat. Qua design is het ook een van de betere toestellen waar wij kennis mee hebben gemaakt en als dit de standaard was op het gebied van gebruiksvriendelijkheid zou alles makkelijker zijn. Voor zijn sub €100 prijs is de Redmi 5A een absolute aanrader voor degene die krap bij kas zitten of voor het eerst een smartphone willen gebruiken.

Introductie

Langzaam maar zeker kruipt Xiaomi van achter de scherm de voorgrond op met hun indrukwekkende budget smartphones en high end smartphones zoals de Mi Mix 2. En met de Xiaomi Redmi 5A bewijzen ze nogmaals waarom ze een plekje in de spotlight verdienen.

Design en Bouw

De Redmi 5A ziet er uit als elke andere instapniveau smartphone en het is geen gigantisch verschil met zijn oudere familielid, de Redmi 4A. De behuizing is van een harder plastic maar met de glans die erop zit voelt het als een stijlvol toestel met goed design. De 5A is geen randloos model en heeft boven en onder redelijk grote ruimte voor verschillende knoppen en de front-facing camera.

De Redmi 5A voelt comfortabel en licht lekker in de hand, plus de plastic achterkant zorgt ervoor dat je geen irritante vingervegen of afdrukken achter laat. Aan de rechterzijde vind je beide de ontgrendelknop en de volumeknoppen en omdat deze knoppen aan een zijde zitten is het besturen ervan lekker gemakkelijk. De Redmi 5A maakt gebruik van een micro-usb aansluiting en dat betekent dus ook…. een 3.5mm aansluiting, yes! De navigatie toetsen aan de onderkant van het toestel hebben geen backlight wat jammer is maar je went snel aan waar ze zitten en welke toets wat doet dus het is geen ramp.

Aan de linkerzijde van het toestel vind je niet 1 maar 2 trays. Eentje daarvan is voor het gebruik van dual SIM en de ander voor een microSD kaart, dat betekent dus dat je geen keuzes hoeft te maken zoals je bij andere toestellen wel hebt. Nee, je kunt gewoon gebruiken wat je wilt.

Het design is niets spectaculairs maar de kwaliteit is goed en de plaatsing van de knoppen, het gebruik van 2 trays, een 3.5mm aansluiting en het comfort waarmee het toestel in de hand ligt zorgt ervoor dat het op dit gebied zeker een goed toestel is.

Display

De Xiaomi Redmi 5A maakt gebruik van een 5 Inch HD display, voor een budget toestel is dit zeer geschikt. Helaas is het geen Full-HD display en dat zul je zeker ook merken, vooral tijdens het kijken van video’s maar alsnog is het geen verkeerd scherm. De kleuren zijn namelijk goed en de helderheid is genoeg om de telefoon zonder al te grote problemen te gebruiken in de zon. Ingebouwd zit een blauw-licht filter voor in de avonden, je kunt dit natuurlijk ook verkrijgen met verschillende applicaties maar het is altijd fijn om essentiële functies te zien die zijn ingebouwd.

Prestaties

Aangedreven door een Snapdragon 425 processor, 2GB aan werkgeheugen en 16GB ingebouwd is de Redmi 5A zeer indrukwekkend toestel in deze prijsklasse. Er is ook een versie beschikbaar met 3GB aan werkgeheugen en 32GB ingebouwd geheugen maar je zult niet merken dat je dit nodig hebt tenzij je nooit achtergrond applicaties sluit. De specificaties zijn niet van de bovenste plank maar voor de beginnende smartphone gebruiker of iemand met een budget is dit een zeer geschikt toestel. Alledaagse taken zoals zijn geen probleem en zelfs het spelen van games gaat de 5A ook nog aardig goed af. Maar verwacht niet dat je de zware 3D games kunt spelen zonder problemen, je kunt duidelijk merken dat je frames verliest en het toestel trager wordt.

Het besturingssysteem is goed geoptimaliseerd maar je merkt tijdens het opstarten van applicaties wel dat je te maken hebt met een goedkoper toestel.

Batterijduur

Je zult het niet snel zeggen aan zijn compacte uiterlijk maar de Redmi 5A heeft een 3.000mAh batterij onder het scherm. Voor een toestel van deze grootte is dat fantastisch, ook omdat de hardware en het scherm niet zoveel van de batterij vragen. Een volle lading is dus genoeg voor een hele dag tenzij je het toestel intensief gebruikt. Met gemiddeld gebruik kun je dus uitgaan van zo’n 9 tot 10 uur aan on-screen tijd.

Het opladen van de Redmi 5A duurde even lang als de meeste smartphones, namelijk 90 minuten.

Camera

De Redmi 5A heeft een 13 Megapixel camera aan de achterzijde met een f/2.2 diafragma. Een standaard setup dus maar de foto’s zijn nog zo slecht niet. Filmen gaat met een Full-HD kwaliteit maar hier kun je alleen van genieten op een toestel met een Full-HD display, niet de Redmi 5A dus. Een tikkeltje eigenaardig…. maar we nemen het zoals het is. Aan de voorzijde vind je een 5 Megapixel camera voor selfies en videobellen.

Op de geschoten foto’s kun je hier en daar wel merken wat de tekortkomingen zijn, vooral in low-light condities maar op sommige momenten verraste de camera ons wel. Voor een toestel in deze prijsklasse is de camera uitermate geschikt en foto’s maken in de buitenlucht is geen probleem, indoors echter is geen fantastisch idee maar daar hebben meerdere smartphones last van.

Software

De Redmi 5A gebruikt Xiaomi’s laatste versie van MIUI 9, een aangepaste skin voor Android 7.0 Nougat. Na vele verschillende op maat gemaakte skins te hebben gezien is MIUI toch wel een van onze favoriete. Het is goed ontworpen en de extra toon op de gebruiksvriendelijkheid maakt het voor iedereen makkelijker. Helaas is het wel altijd het geval dat er wat bloatware aan de MIUI ROM vast zit. Misschien is dit voor gebruikers in Azië geen probleem aangezien Xiaomi daar enorm populair is en de integratie juist handig is maar voor gebruikers op andere continenten is het overbodig. Niet alle bloatware is te verwijderen wat vervelend is maar er zijn ook geen notificaties aanwezig die je dwingen om het te gebruiken.

Zoals we al eerder vermeldde is de software goed geoptimaliseerd voor het gebruik van mindere hardware. Je zult hier en daar wel merken dat het iets langer duurt om een applicatie te starten maar het zijn geen absurde wachttijden dus over het algemeen was een fijne ervaring.

Conclusie

De Redmi 5A is tot nu toe de beste budget smartphone die wij hebben mogen testen. Niet raar dus dat Xiaomi hier bekend om staat. Qua design is het ook een van de betere toestellen waar wij kennis mee hebben gemaakt en als dit de standaard was op het gebied van gebruiksvriendelijkheid zou alles makkelijker zijn. Voor zijn sub €100 prijs is de Redmi 5A een absolute aanrader voor degene die krap bij kas zitten of voor het eerst een smartphone willen gebruiken.

Inhoud van de verpakking:

Xiaomi Redmi 5A
– Europese stopcontact adapter
– Micro USB kabel
– Sim unlock tool
– User manual