Reviews

OnePlus 6 (Review)

Pluspunten

  • De prijs-prestatie verhouding van OnePlus is zoals altijd onweerstaanbaar, de nieuwste specificaties met uitgebreid geheugen en een vloeiende software voor misschien wel de helft van de prijs van andere vlaggenschepen.
  • Stijlvol en modern glazen design. Voor de mensen die geen fan zijn van en glazen achterkant heeft OnePlus ook een versie met een matte afwerking, voor ieder wat wils.
  • Razendsnelle prestaties en vloeiende software.
  • De camera setup is niet meer "goed genoeg" zoals het bij vorige modellen wel was. OnePlus heeft op dit gebied grote stappen gemaakt en we zijn er enorm blij mee.

Minpunten

  • Speaker setup is een tikkeltje mager met maar een enkele speaker aan de onderkant.
  • Geen officiëel IP-Certificaat.

Beoordeling

Batterij ( 8.5 )

Display ( 8.0 )

Camera ( 8.0 )

Prestaties ( 9.5 )

Software ( 9.0 )

Design ( 9.0 )

Eindoordeel

8,6

OnePlus heeft opnieuw aangetoond dat een krachtige smartphone geen fortuin hoeft te kosten en de OnePlus 6 kan makkelijk in het rijtje van de beste toestellen van dit moment. Als je voorbij het gebrek aan een IP-Certificaat, uitbreidbaar geheugen en stereo speakers kunt kijken is het gepast om te zeggen dat de OnePlus 6 een fantastisch toestel is met een nog betere prijs.

Introductie

De experts in het creëren van vlaggenschip-killers laten opnieuw zien waarom zij deze bijnaam verdienen. OnePlus is een naam die we sinds een paar jaar steeds vaker horen en daar zijn we blij om, de beste hardware voor een hele goede prijs waar iedereen nu toegang tot heeft. De OnePlus 6 is opnieuw een populaire en succesvolle opvolger in de al indrukwekkende reeks toestellen van OnePlus, maar waarom is iedereen ervan in de ban? Lees het hier…

Design en Bouw

Een van de dingen die de OnePlus 6 extra indrukwekkend laat voelen is het vlekkeloze design in combinatie met de stevige bouw. Het toestel bestaat compleet uit glas, dat terwijl er geen ondersteuning is voor draadloos opladen. Het glazen design staat wel bekend om het hebben van twee irritaties, een daarvan is het feit dat het toestel een pro is in het vastleggen van vegen en vingerafdrukken, naast dat is het een groot risico wanneer het toestel per ongeluk uit je hand glipt. Gelukkig heeft OnePlus hieraan gedacht met een andere versie die een matte achterkant heeft, zo ondermijn je het speciale gevoel niet wanneer je beslist om een hoesje te gebruiken.

Naast het algemene design zijn er ook een aantal aanpassingen aan de details van het toestel, zo is de vingerafdrukscanner een rechthoek onder de camera en de notificatie / stilstand knop heeft een nieuwe plaats gekregen aan de rechterkant. Onderaan het toestel vind je een 3.5mm input, die we helaas steeds minder en minder zien op nieuwe smartphones maar OnePlus weet wat de gebruikers willen. Het toestel heeft geen officiële IP certificatie maar is redelijk waterdicht, toch raadt OnePlus wel aan om het toestel niet onder water te houden.

Display

Het scherm van de OnePlus 6 is goed, je kunt zeggen zelfs bovengemiddeld maar er zijn hier en daar toch tekortkomingen. Zo is het scherm niet altijd even duidelijk in fel daglicht en in de avond is het juist te helder. De kleuren en kijkhoeken op de 6.3 Inch display zijn ook zeer goed te doen.

De resolutie van het scherm is Full-HD en voor een toestel die aan de top staat van de populariteits-schaal had je misschien iets meer verwacht, niet? Nou, eigenlijk is het helemaal geen slechte specificatie. Het scherm heeft namelijk een pixeldichtheid van 402 ppi. In gewoon Nederlands gezegd, je ogen hebben moeite om scherpte te herkennen boven 300 ppi, het scherm van de OnePlus 6 gaat hier nog een stap verder dus je zult het verschil tussen een Full-HD of 4K scherm nauwelijks merken. Naast dat zorgt het ook bij het sparen van de batterij omdat een Full-HD display minder vraagt dan een scherpere display.

Prestaties en Hardware

Dit gebied is waar de OnePlus 6 pas echt de ster van de show is. We gaan het simpel proberen te houden en de technische praat tot een minimum beperken maar kort gezegd zijn de prestaties van de OnePlus 6 van de bovenste plank voor een fantastische prijs. De processor en werkgeheugen zorgen voor de beste ervaring die je van een smartphone kunt krijgen, multitasken en het spelen van de zwaarste games is een eitje. In elk opzicht is de OnePlus 6 razendsnel, van het ontgrendelen met je vinger tot het navigeren van het besturingssysteem en openen van applicaties.

We gaan geen ingewikkelde benchmark prestaties posten maar we kunnen je garanderen dat de OnePlus 6 sneller is dan onder andere de Galaxy S9, LG G7 en ook de Huawei P20 Pro.

De OnePlus 6 komt in drie verschillende configuraties. Een versie met 6GB RAM en 64GB opslag, een met 8GB RAM en 128GB opslag en de troon zitter van 8GB RAM met 256GB opslag. Zo is er voor iedere gebruiker een geschikte versie.

Batterij

Alhoewel de batterij van de OnePlus als klein beschouwd kan worden met een capaciteit van 3300 mAh levert het toch genoeg voor een volledige dag gebruik. En zoals we al eerder vermeldde helpt het scherm hier ook bij. De OnePlus 6 ondersteunt geen draadloos opladen, dat terwijl er wel een glazen achterkant aanwezig is maar dit is een luxeprobleem waar niet veel mensen last van zullen hebben.

Camera

Op het eerste oog lijkt er niet veel veranderd te zijn aan de cameras van de inmiddels oudere OnePlus 5T en de OnePlus 6, beide maken ze gebruik van de dubbele 16 Megapixel lenzen van Sony met exact hetzelfde diafragma. Toch zijn er aanpassingen gemaakt aan de camera en de software. De OnePlus 6 heeft namelijk een grotere lens ervoor zorgt dat er meer licht op de sensor valt waarmee het maken van foto´s in weinig licht betere resultaten geeft. Op het softwaregebied heeft de OnePlus 6 ook nog assistentie in de vorm van stabilisatie, hiermee worden foto´s nog beter doordat de kleine bewegingen die een mens maakt tijdens het schieten van een foto worden gecompenseerd door de software en er voor zorgen dat er geen wazige resultaten zijn. Voorheen was OnePlus niet het smartphonemerk waar je moest zijn voor de beste fotokwaliteit maar met de aanpassingen aan de software hebben ze hier enorme stappen in gemaakt.

Naast het schieten van prachtige stilstaande beelden is het schieten van video’s een waar eitje. Een nieuw snufje van de OnePlus 6 is de slow-motion functie, je kunt namelijk zo ver gaan als 480fps, dit is wel met een mindere kwaliteit van 720p. Wil je toch voor scherpere beelden gaan, dan kun je altijd switchen naar 1080p 240fps. Nu is deze slow-mo functie niets baanbrekends zoals we op Samsungs nieuwste modellen hebben gezien maar het is zeker een leuke toevoeging aan een toestel die een stuk goedkoper is dan de andere vlaggenschepen.

Als slow-motion je helemaal niets interesseert kun je ook gewoon filmen met 4K resolutie en 60fps.

Software

De OnePlus 6 draait op de laatste versie van Android, 8.1. Maar het is niet de standaard versie, er wordt namelijk gebruik gemaakt van ‘Oxygen OS’, het eigen besturingssysteem van OnePlus. Gelukkig verschilt er op de oppervlakte niet veel van het standaard Android en dus kunnen gebruikers die bekend zijn met het besturingssysteem van Google zonder problemen overstappen. Wanneer we iets dieper ingaan op de software valt het vooral op dat er een uitgebreide selectie is aan opties waarmee je het toestel aan kunt passen zoals jij het fijn vindt.

De zogenaamde ‘gesture-control’ functie die debuteerde op de OnePlus 5T en 5 zijn ook meegegaan naar de OnePlus 6, met deze functie kun je patronen op het scherm maken om bepaalde opties of functies te openen. Zo ben je niet meer afhankelijk van het constante ge-swipe om overal bij te komen.

De slogan waarmee OnePlus de markt op ging, “The speed you need” is zeker bereikt. De combinatie van het verfijnde besturingssysteem en de krachtige Snapdragon chip van de OnePlus 6 zorgt ervoor dat het een van de snelste toestellen van het moment is.

Conclusie

OnePlus heeft opnieuw aangetoond dat een krachtige smartphone geen fortuin hoeft te kosten en de OnePlus 6 kan makkelijk in het rijtje van de beste toestellen van dit moment. Als je voorbij het gebrek aan een IP-Certificaat, uitbreidbaar geheugen en stereo speakers kunt kijken is het gepast om te zeggen dat de OnePlus 6 een fantastisch toestel is met een nog betere prijs. De prestaties zijn enorm indrukwekkend, het design is prachtig en de display zit vol met levendige kleuren. We kunnen alleen maar fantaseren wat de volgende stap gaat zijn voor OnePlus in hun tocht naar de top.