Reviews

Huawei P30 Pro (Review)

Pluspunten

  • Fantastische camerakwaliteit, Huawei heeft de lat een stuk hoger gelegd wat wij graag zien.
  • De hardware en software lopen vloeiend in combinatie met elkaar ook al zijn de benchmark nummers niet baanbrekend.
  • Het batterijleven van de P30 Pro is ook een fantastische eigenschap. Je kunt gemiddeld zo'n anderhalve dag tot twee dagen vooruit zonder moeite

Minpunten

  • Alhoewel de notch goed is afgewerkt op de P30 Pro zijn wij nog steeds geen fan van dit concept. Tevens zijn er al andere manieren om gebruik te maken van een vullend scherm met selfiecamera.

Beoordeling

Batterij ( 9.5 )

Display ( 8.5 )

Camera ( 10 )

Prestaties ( 8.5 )

Software ( 8.5 )

Design ( 8.0 )

Eindoordeel

8,8

De Huawei P30 Pro is absoluut een toestel dat zich kan meten aan de top van de smartphone concurrentie. De camera steelt absoluut de show en is iets wat wij nog nooit eerder hebben gezien. De performance en software is ook zeer goed, op papier misschien iets minder maar in de realiteit merk je hier niets van. De prijs van dit toestel ligt in het begin van het hoge segment maar is niet even absurd als de A++ merken.

Huawei P30 Pro review

In een periode waarin smartphone releases geen wereldnieuws meer is laat de Huawei P30 Pro toch zien waarom alle ogen op dit prachtige toestel gericht moeten worden. Op een aantal vlakken verslaat de P30 Pro de meer bekendere merken als Samsung en Apple maar alles heeft zijn mindere kanten, benieuwd wat de P30 Pro te bieden heeft? Lees het in deze review.

Design

Als je ooit gebruik hebt gemaakt van de Mate 20 Pro dan zul je zonder enige twijfel ook direct herkennen dat de P30 Pro hetzelfde aanvoelt. Het formaat van de P30 Pro is iets groter en ook is de configuratie van de camera’s en andere onderdelen iets verschillend maar over het algemeen lijken deze toestellen erg veel op elkaar.

Het afgeronde scherm loopt vlekkeloos over in de rest van het exterieur, wel zul je merken dat reflectie van fel zonlicht een minuscuul irritatiepunt kan vormen door de afgeronde randen. Als je daarom fan bent van een vlak scherm kun je altijd nog kijken naar de normale Huawei P30.

De notch op de P30 Pro is zover mogelijk het minst opvallende/irritante uitvoering van dit concept omdat het niet overduidelijk in de weg zit van de notification-bar. Huawei heeft gelukkig geleerd van de fout die zij met de grote notch op de Mate 20 Pro hebben gemaakt. De reden waarom de notch op de P30 Pro zo klein is, is omdat er alleen een selfie camera aanwezig is. Dit betekent geen laser-face-scan ontgrendeling maar wel gebaseerd op foto, laten we eerlijk zijn, er zijn veiligere manieren om je toestel te ontgrendelen.

Je vraagt je vast ook af waar de kleine speaker is gebleven die het bellen gemakkelijk maakt, Huawei heeft deze onder het scherm geplaatst. Met een speciale technologie die Huawei heeft gebruikt zal het niets eens opvallen qua geluid dat de speaker zich onder het scherm bevindt.

 

Display

De meeste high-end smartphones van nu maken gebruik van een OLED scherm en de P30 Pro is hierop geen uitzondering. Pixeldichtheid, helderheid en contrast zien er fantastisch uit. Ook is de ‘Always on’ optie aanwezig die we al enige jaren kennen van andere smartphones, wel zo handig.

Out-of-the-box staat de Huawei P30 Pro ingesteld op een koudere kleurtoon waar persoonlijk ook onze voorkeur naar uitgaat maar het aanpassen van deze optie kan in de instellingen van het toestel.

De scherm grootte van de P30 Pro is 6.47 Inch, vergeleken met de standaard P30 die een scherm grootte heeft van 6.1 Inch.

Software en Hardware

De prestaties van de Huawei P30 Pro zijn wat je kunt verwachten van een toestel van dit kaliber, de hardware bestaat niet uit de hooggeprezen en veelal bekende Snapdragon CPU maar de kracht die de Kirin 980 levert is meer dan goed. Op de benchmarks scoort de P30 Pro goed maar niets om over naar huis te schrijven.

Aan de software kant maakt de P30 Pro gebruik van EMUI 9.1, dit systeem is gebaseerd op Android 9. Alhoewel het verschil in naam van de besturingssystemen tussen de P30 Pro en de Mate 20 Pro lijken ze enorm veel op elkaar. Hier en daar zijn wat verbetering zoals third-party-app notificaties op het always on scherm maar niets compleet nieuws.

De software ervaring van de P30 Pro is soepel en voelt goed aan. Het ontwerp van de interface is zeer gebruiksvriendelijk en gelukkig ook van deze tijd.

 

Batterij

Één van de beste kwaliteiten van dit toestel is de batterij. De 4.200mAh grote krachtbron zorgt ervoor dat je zo’n 8 tot 9 uur schermtijd uit de P30 Pro haalt, en soms wel 10 uur. Dit is natuurlijk een zeer hoog verbruik. Uitgaand van een gemiddeld verbruik is het mogelijk om anderhalve dag tot twee dagen vooruit te kunnen met één volle batterij.

Recente snufjes die we tegenkomen bij andere merken zoals het reverse-wireless-charging is ook aanwezig op de P30 Pro.

Wanneer de P30 Pro uiteindelijk toch kaapt met een lege batterij is hij zo weer opgeladen. Met de fast charge kun je 70% van de batterij opladen in 30 minuten.

 

Camera

Grote kans dat je al hebt gehoord over de camerakwaliteit van de P30 Pro. Is dat niet het geval? Laten wij het even samenvatten in één woord; fantastischgeweldigweerzinwekkend.

De P30 Pro heeft 3 hoofd camera’s én ook een Time-Of-Flight sensor die de afstand van verschillende objecten meet en zo een perfecte focus legt op objecten die dichterbij de camera staan. De 40MP hoofdcamera is hetgene dat je het meeste zult gebruiken. Voor grote groepen mensen of landschapsfoto’s kun je gebruik maken van de ultra wide lens en als je van een afstand een object in detail wilt fotograferen heb je ook een telefoto lens tot je beschikking. De laatste lens is enorm indrukwekkend in de kwaliteit van foto’s gezien de afstand waarvan je ze neemt.

Als het allemaal ingewikkeld klinkt, no worries. Je hoeft geen professionele fotograaf te zijn om gebruik te maken van de opties die de P30 Pro te bieden heeft.

Naast al deze indrukwekkende lenzen is de kwaliteit van low-light foto’s iets wat nog nooit eerder is vertoond op smartphones. In sommige gevallen lijkt het op een foto alsof er lantaarnpalen licht schemeren in het donkere van de avond maar in realiteit is er geen lantaarnpaal te bekennen.

Conclusie

De Huawei P30 Pro is absoluut een toestel dat zich kan meten aan de top van de smartphone concurrentie. De camera steelt absoluut de show en is iets wat wij nog nooit eerder hebben gezien. De performance en software is ook zeer goed, op papier misschien iets minder maar in de realiteit merk je hier niets van. De prijs van dit toestel ligt in het begin van het hoge segment maar is niet even absurd als de A++ merken.