Reviews

Huawei P20 Pro (Review)

Pluspunten

  • Het design ziet er stijlvol uit en de kleuren opties zijn zeker een pluspunt.
  • De 'Artificial Inteligence' assistent is een populaire marketingterm van Huawei maar het blijkt uiterst bruikbaar te zijn en het zal niet lang duren voor dit op veel andere toestellen ook aanwezig is.
  • De batterij met zijn grootte van 4000 mAh zorgt ervoor dat je gemiddeld zo'n anderhalve dag tot 2 dagen vooruit kunt en het opladen duurt ook niet langer dan 1 uur en 30 minuten.
  • De camera setup staat zij aan zij met die van de Samsung S9 en is werkelijk fantastisch!

Minpunten

  • Het design is zoals we al zeiden enorm stijlvol maar het minpunt hiervan is de achterzijde, vingerafdrukken en vegen zijn niet te vermijden en de glans die ervan af komt is in sommige gevallen iets teveel van het goede.
  • De hardware (Chipset, grafische processor) zijn inmiddels wat verouderd maar voor de gemiddelde gebruiker zal dit absoluut geen probleem zijn. Alsnog is het tegenwoordig vrijwel vanzelfsprekend dat nieuwe smartphones gebruik maken van de nieuwste hardware. Helaas is dat hier niet het geval.
  • De vingerafdrukscanner zit op een enorm ongemakkelijke plaats en het zou beter zijn geweest als deze op de achterzijde zou zitten.
  • De Huawei P20 Pro heeft de inmiddels gevreesde 'Notch' die je ook tegenkomt op de iPhone X, gelukkig is hij wel een heel stuk kleiner en kun je een instelling aanzetten om de notch te verhullen door een zwarte balk erachter te plaatsen.

Beoordeling

Batterij ( 8.5 )

Display ( 8.0 )

Camera ( 9.5 )

Prestaties (8.0)

Software ( 8.5 )

Design ( 8.5 )

Eindoordeel

8,5

De Huawei P20 Pro heeft enorm veel hype gehad van de fabrikant zelf, logisch natuurlijk maar vooral het AI was een belofte waar mensen sceptisch over waren. Het is namelijk niet de eerste keer dat een smartphone assistent werd beloofd maar een complete flop bleek te zijn. De hardware zoals de chipset zijn niet van de bovenste plank maar zoals al werd verteld heb je dat niet nodig tenzij je enorm veel van je toestel vraagt, denk aan de hele zware 3D games of andere taken waar smartphones niet het juiste gereedschap voor zijn. De batterij is fantastisch, en alhoewel sommige zeggen dat de camera een tikkeltje “overkill” is zul je er ontzettend blij mee zijn, vooral als je er verstand van hebt.

Introductie

Huawei is een merk met een redelijke naamsbekendheid maar toch kom je zelden iemand tegen die een Huawei smartphone heeft. De P20 Pro moet hierin verandering gaan brengen en met zijn specificaties en prijs lijkt het op het eerste oog dat de Huawei P20 Pro in de rij van ‘Top-tier’ smartphones hoort waaronder de iPhone X en Samsung S9. Maar kan het nieuwe vlaggenschip van Huawei echt de strijd aan met de concurrenten? Lees het in deze review.

Design en Bouw

Het design van de P20 Pro is kort gezegd, prachtig en nou ja… glimmend. Huawei heeft duidelijk gespiekt bij het ontwerp van de iPhone X, er zijn namelijk een aantal overeenkomsten waarvan de ‘Notch’ het meest opvallend is. Naast de notch lijkt de metalen rand die het toestel bijeen houdt ook veel op dat van een iPhone. Toch heeft Huawei ervoor gekozen om de 3.5mm aansluiting niet over te nemen van Apple en dus zul je moeten leven met een USB-C adapter.

We weten allemaal dat de notch van de iPhone X veel kritiek heeft ontvangen omdat hij zo groot was. Op de Huawei P20 Pro is hij een stuk minder groot en dat helpt bij de kijkervaring van het toestel. Alsnog zijn we geen fan van een notch maar dat is uiteraard voor ieder anders.

Ook heeft Huawei redelijk wat tijd en moeite gestopt in het ontwerp van de achterkant, met name de kleuren. De P20 Pro komt in een zwarte en blauwe versie maar er is ook een ‘eye-catching’ versie waarbij de kleuren verlopen aan de hand van hoe licht op het toestel valt. Dit ziet er spectaculair uit maar helaas heeft Huawei toch een aantal fouten gemaakt met het ontwerp van de achterkant, vingerafdrukken en vegen zijn een enorm probleem en de glans die van het toestel afkomt zou iemand potentieel kunnen verblinden. Niet letterlijk natuurlijk maar zorg dat je een zonnebril op zak hebt wanneer iemand met de P20 rondloopt.

Onder de display vind je een homebutton met vingerscan functionaliteit, de knop is echter best wel klein en daarom ook een tikkeltje ongemakkelijk. De P20 Pro is best een groot toestel en met een knop die helemaal onderin zit riskeer je dat het toestel uit je hand kan vallen als je het toestel probeert te ontgrendelen met één hand.

Display

De display van de Huawei P20 Pro is een 6.1 Inch groot, heeft een 1080×2244 resolutie en 18.7:9 beeldverhouding. Vooral de laatste twee specificaties zijn uiterst ongewoonlijk maar het display is niets meer dan een een Full-HD scherm. De pixeldichtheid is meer dan 100ppi minder dan dat van de Samsung S9 Plus maar de enige keer dat je het echt zult merken is tijdens het gebruik van een VR-headset.

De helder- en levendigheid van de kleuren zijn wel een stuk minder dan zijn concurrenten maar alsnog is het geen onprettige ervaring. Een interessante functie is dat de display de warmte aanpast aan de hand van je omgeving, je kunt dit zelf ook aanpassen en opslaan. Naast dat kun je ook de notch verhullen met de optie om een zwarte achtergrond erachter te plaatsen waardoor het minder opvalt.

Prestaties & Hardware

De hardware is een gebied waarbij de P20 Pro een stuk minder is dan zijn concurrenten omdat er gebruik wordt gemaakt van een oudere chipset. Met hulp van de AI worden applicaties alsnog snel geopend en het spelen van de meeste games is geen probleem. Maar als je van plan bent om intensieve 3D spellen te spelen of professioneel video’s te editen dan zul je snel de tekortkomingen merken. En in een tijd waar bijna iedere dag een nieuwe smartphone wordt uitgebracht is het wel een must om de laatste hardware te hebben, vooral wanneer het om een vlaggenschip gaat met een redelijk prijskaartje.

Echter is dit geen reden om de P20 Pro te laten liggen als je weet dat je geen video’s gaat editen of andere zware taken wilt draaien. Voor de gemiddelde gebruikers en gamers is de P20 Pro alsnog een uitstekend toestel op het gebied van hardware maar het is wel jammer dat Huawei zo’n enorme prioriteit op de camera van het toestel heeft gelegd.Het werkgeheugen is wel zeer uitgebreid met een heerlijke 6 Gigabyte tot beschikking en de 128 Gigabyte aan ingebouwd geheugen zorgt ervoor dat je geen zorgen hoeft te maken dat het toestel overloopt. Er is ook een dual-sim optie wat altijd handig is maar geen ruimte voor een SD-kaart. De P20 Pro is IP67 gecertificeerd wat betekent dat het toestel stof- en waterdicht is voor 30 minuten lang op een maximale diepte van 1 meter.

Batterijduur

De Huawei P20 Pro heeft een ruime batterij van maar liefst 4,000mAh. Dat is bijna 500mAh meer dan de Samsung S9 Plus. Naast de grootte van de batterij doet de software en hardware een fantastische taak om ervoor te zorgen dat het toestel lang mee gaat. Het opladen van de P20 Pro duurt gemiddeld zo’n anderhalf uur zoals bij de meeste smartphones tegenwoordig en gaat gemiddeld anderhalve dag tot bijna twee dagen mee.

Camera

De camera, het absolute paradepaardje van de Huawei P20 Pro. Met maar liefst 3 verschillende lenzen is de kwaliteit van de camera met dat op het niveau van de Samsung S9 en S9 Plus, misschien zelfs beter.

De “hoofdcamera” heeft een maximale resolutie van 40 Megapixels en met zijn twee sidekicks, een 20 Megapixel zwart-wit sensor en optische zoomlens is de kwaliteit van foto’s enorm goed. Nu klinkt 40 Megapixels enorm indrukwekkend maar hoeveel beter is het dan de gemiddelde 10-15 Megapixels van de meeste smartphones. Allereerst, je kunt duidelijk het verschil in kwaliteit zien en als je het vergelijkt zie je dat er meer detail aanwezig is in de foto’s die worden geschoten met 40 Megapixels maar het verschil is niet zo groot als je misschien had gedacht. Daarnaast merk je dat met het schieten in de hoogste kwaliteit de telefoon een stukje langzamer maakt. Het zijn zeer indrukwekkende nummers maar het verschil tussen 10 Megapixels en 40 Megapixels is redelijk minimaal en niet iets om enorm opgewonden van te raken. De 3x zoomlens heeft niet de hoogste resolutie van het trio maar maakt alsnog hele goede foto’s. Je kunt ook schieten met 5x zoom genaamd ‘Hybrid Zoom’. Dit is intensiever voor de hardware maar het zorgt ervoor dat tekst van lange afstand duidelijker te lezen is en door het upscalen ziet de afbeelding er alsnog scherp uit in plaats van wazig zoals je vaak ziet tijdens het inzoomen.

Je kunt duidelijk merken dat de camera aan de top van de lijst stond tijdens de productie van de P20 Pro en het werpt zijn vruchten ook af. De verschillende functies zijn enorm uitgebreid en met de ‘Pro’ modus kun je volledige controle nemen over de camera. Tijdens het schieten van foto’s in het donker gebruikt de P20 Pro alsnog een relatief hoge ISO maar de resultaten zijn toch zeer indrukwekkend. Het filmen met de P20 Pro is ook een zeer prettige ervaring met een goede lijst van specificaties waaronder; 2160p@30fps, 1080p@30/60fps en 720p@960fps. De ingebouwde stabilisatie is ook een pretje tenzij je filmt met een 4K resolutie, dan is het namelijk niet aanwezig en in een tijd waarin kwaliteit alles is blijkt dit een groot minpunt te zijn.

Software

De P20 Pro draait op de laatse 8.1 Android versie met een zogenaamde ‘Huawei EMUI 8.1’ interface erover. Als je bekend bent met andere Huawei toestellen weet je wat je te wachten staat maar zelfs als je nooit een Huawei toestel hebt gebruikt zul je je snel thuis voelen. Alle populaire Google applicaties zijn voorgeïnstalleerd maar dit geldt ook voor wat bloatware vanuit het Huawei kamp. Alhoewel de bloatware makkelijk te vervangen is door Google applicaties is het kijken toch waard omdat de applicaties van Huawei gebruik maken van de ingebouwde AI.

Deze opvallende marketingterm die Huawei maar al te graag in de rondte gooide tijdens hun presentatie zorgt voor toch een aantal prettige ontwikkelingen. Zo leert het welke applicaties je het meeste gebruikt en zorgt ervoor dat die applicaties meer kracht krijgen toegekend tijdens gebruik. Dit moet ervoor zorgen dat je in de jaren dat je het toestel gebruikt er niet minder snel op wordt. Voor nu is dat nog een theorie maar als het echt zo blijkt te zijn kan dit een functie worden die we steeds vaker en vaker gaan zien op smartphones.

De software is zeer goed geoptimaliseerd op verschillende manieren, bij het besparen van de batterij bijvoorbeeld en het gebruik van de camera. Op dit gebied zit het wel goed voor Huawei.

Conclusie

De Huawei P20 Pro heeft enorm veel hype gehad van de fabrikant zelf, logisch natuurlijk maar vooral het AI was een belofte waar mensen sceptisch over waren. Het is namelijk niet de eerste keer dat een smartphone assistent werd beloofd maar een complete flop bleek te zijn. De hardware zoals de chipset zijn niet van de bovenste plank maar zoals al werd verteld heb je dat niet nodig tenzij je enorm veel van je toestel vraagt, denk aan de hele zware 3D games of andere taken waar smartphones niet het juiste gereedschap voor zijn. De batterij is fantastisch, en alhoewel sommige zeggen dat de camera een tikkeltje “overkill” is zul je er ontzettend blij mee zijn, vooral als je er verstand van hebt.

Het design is ook zeker heel mooi maar toch zijn er een aantal kleine minpunten aanwezig. Alsnog is de Huawei P20 Pro een geweldig toestel en zeker een overweging waard als je niet bereid bent om een nier te verkopen zodat je de iPhone X of Samsung S9 aan kunt schaffen.