Reviews

Huawei Mate 10 Pro (Review)

Pluspunten

  • Het design is zoals we van Huawei verwachten; stijlvol en oogstrelend
  • De hardware zit op het niveau van andere 'top-of-the-range' toestellen en met het grote geheugen kun je jezelf helemaal laten gaan.
  • De 4.000mAh grote batterij had in het begin van de release wat problemen maar na een update van Huawei gaat het toestel makkelijk 24 uur mee.
  • De cameralenzen leveren een heerlijke kwaliteit maar het is belangrijk om af te wegen wat belangrijker voor je is als gebruiker. Lees hierover in de 'Camera' sectie.

Minpunten

  • De glazen achterkant is een plezier voor het oog maar op het gebied van gebruik is het niet de beste optie, hij is namelijk erg glad en kwetsbaar voor krassen en vingerafdrukken. Normaal gesproken is een glazen achterkant nodig voor het draadloos opladen maar aangezien de Mate 10 Pro dit niet ondersteunt lijkt het op een fout van het designteam.
  • Het enorme aantal opties van Android is een kenmerkend feature waarom mensen het besturingssysteem gebruiken maar de EMUI versie van Huawei tilt dit naar een nieuwe hoogte en het voelt een beetje als overkill.

Beoordeling

Batterij ( 8.5 )

Display ( 8.5 )

Camera ( 8.0 )

Prestaties (9.0)

Software ( 6.0 )

Design ( 6.5 )

Eindoordeel

7,8

De Huawei Mate 10 Pro is een fantastisch gebalanceerd toestel waar iedereen van kan genieten. Vergeleken met de prijs van andere Huawei vlaggenschepen is de Mate 10 Pro een absolute aanrader. Je moet alleen wel het geduld hebben om het EMUI besturingssysteem te leren omdat er zo enorm veel opties zijn. Het schieten van foto’s gaat het toestel ook goed af maar je moet jezelf wel afvragen welke punten van foto’s belangrijker zijn voor jou. De hardware kan zeker aansluiten met de ‘top-of-the-range’ toestellen en je zult hierin ook geen problemen tegenkomen tenzij je hele zware applicaties gaat draaien. Overall is de Mate 10 Pro een zeer geschikt toestel met een aantrekkelijk prijskaartje.

Introductie

De Huawei Mate 10 Pro, een toestel dat toegankelijker is voor de doorsnee gebruiker door zijn aantrekkelijke prijs en specificaties. In tegenstelling tot de troon zitter van Huawei, de P20 Pro is er bij de Mate 10 Pro geen specifiek onderdeel waar heel veel aandacht aan is besteedt maar heeft Huawei ervoor gekozen om een gebalanceerd toestel te creëren die een nieuwe markt in westerse landen moet aanspreken.

Design en Bouw

De Mate 10 Pro omarmt wat je van een smartphone mag verwachten anno 2018 en de ervaring die Huawei heeft opgedaan met stijlvol design in andere toestellen zie je hier ook weer terug. De glazen achterkant met afgeronde randen voor het comfort, een metalen zijkant die het toestel bij elkaar houdt en de speelse streep die rond de cameralenzen loopt en alhoewel het prachtig is om naar te kijken zorgt een goed design niet altijd voor een fijne ervaring omtrent het gebruik. De Mate 10 Pro is namelijk erg glad en de achterkant is kwetsbaar voor krasjes en vingerafdrukken. Gelukkig zit er in de doos een hoesje voor het toestel maar een oplossing creëren voor een onnodig probleem is niet de manier waarop het zou moeten.

Een van de redenen waarom vele merken overstappen naar glazen design is om draadloos opladen te ondersteunen maar Huawei trekt zich daar niets van aan aangezien draadloos opladen geen mogelijkheid is op de Mate 10 Pro. Wat je ook niet zult vinden is een ingebouwde 3.5mm aansluiting, het voelt als een tape die zichzelf blijft herhalen maar je zult het moeten doen met een USB-C naar 3.5mm adapter.

Onder de cameralenzen vind je de vingerafdruksensor die comfortabel en zonder moeite binnen bereik van je wijsvinger ligt. De sensor is op het moment een van de snelste die je tegen zult komen en niet alleen kun je het toestel ermee ontgrendelen maar door bepaalde swipe bewegingen kun je ook de notificatiebalk naar beneden halen en door foto’s scrollen.

Display

De Mate 10 Pro groet je met een 6 Inch 18:9 AMOLED display met een resolutie van 2880 x 1440. In normaal Nederlands. Een scherp display die ervoor zorgt dat je kunt genieten van alle pixels en details op het scherm, en dat zonder een notch. Toch zijn er een paar minpunten, voornamelijk in de vorm van kleuren. Deze zijn namelijk niet zo helder als de kleuren die je tegenkomt in de top van de smartphone wereld maar naast dat is de display een genot.

Prestaties & Hardware

De Mate 10 Pro wordt aangedreven door Huawei’s eigen Kirin 970 Octa Core met 2.4 GHz. Naast dat heb je ook nog het genot van een ruime 6 Gigabyte aan werkgeheugen zodat je het aantal geopende apps zonder zorgen kunt vergeten en gepaard met de ingebouwde 128 Gigabyte aan geheugen kun je helemaal wild gaan met games, video’s, foto’s en meer.

De Kirin 970 is een chipset die makkelijk meekan met de specificaties van de beste smartphones en de ingebouwde AI is een feature waar Huawei veel marketing aan heeft besteedt maar daar hebben we het bij ‘Software’ meer over. Het spelen van games en andere zware taken is geen probleem.

Naast zijn prestaties heeft de Mate 10 Pro ook een IP67 certificaat dat ervoor zorgt dat de hardware bestand is tegen stof en zelfs een duik kan nemen tot maximaal 30 minuten en een diepte van 1 meter.

Batterijduur

Met 4,000mAh aan batterij in de Mate 10 Pro heeft het meer capaciteit dan de meeste competitie. Nu zegt de hoeveelheid van een batterij niet altijd alles omdat er veel factoren zijn die ervoor kunnen zorgen dat het toestel alsnog snel leegloopt, tijdens de eerste weken na de release van de Mate 10 Pro waren er veel klachten over het snel leeglopen van de batterij maar Huawei heeft hiervoor inmiddels een update uitgerold die dit probleem tegen moet gaan.

Met zijn capaciteit en de update van Huawei is de batterij enorm indrukwekkend en zul je zonder problemen een ruime 24 uur kunnen doen met een volle batterij.

Camera

Er zijn twee cameralenzen aanwezig op de Mate 10 Pro, een 12 Megapixel kleur sensor met optische stabilisatie en een 20 Megapixel monochroom sensor voor die kenmerkende zwart wit portretten. Beide sensoren hebben een diafragma van f/1.6 en dat zal ook moeten helpen met duidelijke foto’s maken in het donker. De kleur en monochroom layout is geen nieuw concept voor Huawei maar de Mate Pro 10 stijgt boven zijn voorouders uit door de nabewerking en de AI die een groot verschil zou moeten brengen in het eindresultaat van de foto’s.

En om eerlijk te zijn helpt de AI enorm voor de gebruikers die zich nooit hebben verdiept in het gebruiken van een camera maar toch prachtige plaatjes willen schieten. Het herkent namelijk waar je de camera op richt, een persoon, een dier, een bord met eten etcetera en past daarop de camera instellingen aan voor het beste eindresultaat. Het werkt heel goed maar het zou fijn zijn geweest als je ook weet welke instellingen er worden aangepast. Voor de gebruikers die wel thuis zijn met het gebruik van een camera biedt de Mate 10 Pro genoeg opties en verschillende modussen om je creatieve zelf naar boven te laten komen.

Het schieten van video gaat de Mate 10 Pro ook erg goed af met verschillende resoluties zoals 720p, 1080p en 4K. En de ingebouwde stabilisatie werkt ook heel goed, het wordt wel aangeraden om te filmen met een resolutie van 1080p als je van plan bent om de stabilisatie te gebruiken want op de 4K resolutie voegt de stabilisatie weinig goeds toe aan het eindresultaat.

Over het algemeen is de camera van de Mate 10 Pro zeer goed maar je kunt duidelijk merken dat het scherpte en schaduwen verkiest boven de rest. Het eindresultaat is soms ook wat saai en “grijzig” vergeleken met competitie maar je moet jezelf afvragen, wat is belangrijker? Scherpte en detail of minder scherp met levendige kleuren.

Software

De Huawei Mate 10 Pro maakt gebruik van Android 8.0 met hun eigen EMUI interface en als je niet bekend met de EMUI interface zorg dan dat je bereid bent om het even onder de knie te krijgen.

De grootste karakteristiek van EMUI is het aantal opties waarmee het komt, deze opties negeren de standaard manier waarop het Android besturingssysteem werkt en kan soms leiden tot een slordig gevoel van het toestel. Zo zit er bij het opstarten van EMUI geen app-tray bij maar als je in de instellingen duikt kun je toch een optie vinden om de app-tray aan te zetten. Kenmerkend van Android toestellen is dat er altijd veel mogelijkheid is om het toestel aan te passen naar je eigen wensen maar sommige opties in het EMUI besturingssysteem zijn een tikkeltje overkill.

Een groot pluspunt is het gebruik van het toestel met een monitor, je kunt de Mate 10 Pro namelijk koppelen aan een monitor met een USB-C naar HDMI kabel en daarmee kun je het EMUI besturingssysteem gebruiken als een soort van computer besturingssysteem. Op het moment is de ondersteuning van externe applicaties hiervoor nog een beetje schaars maar dat komt omdat het deze functie nog heel jong is.

De AI is een functie waar Huawei veel hype rondom heeft gecreëerd maar op het moment is dit ook nog maar een begin, het helpt bij het maken van foto’s zoals we al eerder uitlegde en verschillende andere functies zoals het optimaliseren van je meest gebruikte applicaties en het besparen van je batterij op lange termijn. Voor nu zijn de laatste twee puur en alleen afgaand op wat Huawei heeft verteld aangezien we niet 2 jaar in de toekomst kunnen kijken dus laten we voor nu maar hopen dat het daadwerkelijk werkt zoals Huawei zegt dat het werkt.

Conclusie

De Huawei Mate 10 Pro is een fantastisch gebalanceerd toestel waar iedereen van kan genieten. Vergeleken met de prijs van andere Huawei vlaggenschepen is de Mate 10 Pro een absolute aanrader. Je moet alleen wel het geduld hebben om het EMUI besturingssysteem te leren omdat er zo enorm veel opties zijn. Het schieten van foto’s gaat het toestel ook goed af maar je moet jezelf wel afvragen welke punten van foto’s belangrijker zijn voor jou. De hardware kan zeker aansluiten met de ‘top-of-the-range’ toestellen en je zult hierin ook geen problemen tegenkomen tenzij je hele zware applicaties gaat draaien. Overall is de Mate 10 Pro een zeer geschikt toestel met een aantrekkelijk prijskaartje.