Reviews

First hands on met de Samsung Galaxy S9 en S9+

Pluspunten

  • Een van dé beste camera setups die je op een hedendaagse smartphone kunt vinden.
  • De display is zoals altijd bij Samsung werkelijk prachtig, alles ziet er haarscherp uit en met de correcte kleuren.
  • De batterij is niet de grootste op de markt en het verschil tussen de standaard S9 en S9+ is redelijk groot maar door de optimalisatie van de chipset gaat het toestel een stuk langer mee.
  • De prestaties zijn formidabel, geen haperingen en tientallen apps in de achtergrond draaien is totaal geen probleem. De Samsung S9 is de crème de la crème van de huidige smartphone markt.

Minpunten

  • De glossy afwerking op de achterkant zorgt ervoor dat je elke vingerveeg- en afdruk kunt zien en we zijn ervan overtuigd dat er betere opties aanwezig waren.
  • De Wifi kaart is zeer teleurstellend, met een speedtest van 1.8 Mbps, vergeleken met een 75 Mbps tijdens een speedtest op een Samsung S7. We zijn er niet zeker van of het bij elk toestel zo is maar we mogen hopen van niet.
  • Onprettige plaatsing van de front facing camera

Beoordeling

Batterij ( 8.0 )

Display ( 10.0 )

Camera ( 9.0 )

Prestaties ( 9.0 )

Software ( 8.0 )

Design ( 7.5 )

Eindoordeel

8,6

De S9 is geen baanbrekend toestel maar gewoon een update van de S8. De camera is de grootste update, specifieker het optimaliseren van foto’s schieten in low-light condities. En tenzij je vaak in het donker naar buiten gaat om foto’s te maken is het geen reden om over te stappen naar de S9. Nieuwe toevoegingen aan de Bixby assistent zijn ook beschikbaar via andere applicaties en dus opnieuw ook geen specifieke reden om over te stappen naar de S9. Toch zijn de Galaxy S9 en S9+ respectabele vlaggenschepen en als je wilt upgraden van een inmiddels verouderde smartphone zijn de S9 of S9+ absoluut goede mogelijkheden

Introductie

Een nieuw jaar, een nieuwe Galaxy en wij hebben een paar uurtjes mogen genieten van het laatste dat Samsung te bieden heeft op het gebied van smartphones. Laten we maar meteen het ijs breken, de Samsung S9 en S9+ zijn geen nieuwe of baanbrekende toestellen in de populaire Samsung reeks. Het zijn updates met kleine verbeteringen van het vorige model, de S8. Dit was ook het geval toen de stap van de S6 naar de S7 werd gemaakt en in een tijd waarin alles on-demand is en nieuw moet zijn voelen deze verbeterde toestellen als een kleine teleurstelling…

Maar wat zijn de verschillen dan?

Nou, om eerlijk te zijn… zijn er niet veel verschillen tussen de S8 en de S9, zoals we al zeiden heeft Samsung de keuze gemaakt om voort te borduren op de S8. Om dit éénmaal te doen kun je nog door de ogen zien, omdat het gewoon lastig is om ieder jaar een innovatief toestel te lanceren. Maar om eerlijk te zijn is het misschien slim om dit model te skippen en te wachten tot volgend jaar, vooral wanneer je al in het bezit bent van een Galaxy S8.

Het gebied waar Samsung de meeste focus op heeft gelegd bij de S9 is de camera, de S9 en S9+ zijn op dit gebied vrijwel hetzelfde op het feit na dat de S9+ gebruik maakt van een dual-camera setup die fantastisch werkt. Een dual-camera setup zorgt ervoor dat het toestel beter verschil kan zien tussen objecten die dichtbij staan en objecten die zich op een afstand afspelen. Zo kun je foto’s maken met een prachtig blur effect zoals hieronder.

Nu wil het niet zeggen dat deze functie op de standaard S9 niet aanwezig is, dat is het namelijk wel maar dan wordt het effect softwarematig toegevoegd en dit kan betekenen dat het resultaat slechter is.

De low-light functie van de laatste paar Samsung modellen zijn altijd goed geweest maar de S9 zorgt voor perfecte foto’s in low-light condities. Omdat het toestel gebruik maakt van twee verschillende diafragma’s kun je ook wanneer het donker is prachtige foto’s schieten. De software herkent automatisch dat het donker is en kiest er dan voor om een groter diafragma te pakken zodat er meer licht op de sensor valt en dus duidelijke foto’s maakt in het donker.

Als je de ervaring en kennis hebt van de technische kant van camera’s dan wordt het zeker aangeraden om de Pro modus te schieten aangezien je enorm veel aan kunt passen naar de situatie waarin jij je bevindt. Je kunt dus ook schakelen tussen het diafragma en de ISO naar beneden zetten zodat je geen spikkels op het eindresultaat vindt en die prachtige wallpaper waardige momenten kunt vastleggen.

Nog een feature die we absoluut niet over kunnen slaan is de zogenaamde ‘Super Slow-Mo’. De naam zegt het al, een functie waarmee je slow-motion beelden kunt schieten. Het is zeker een leuke toevoeging aan het al indrukwekkende camera arsenaal van Samsung maar de vraag blijft, hoe vaak zul je deze functie gaan gebruiken?

Owja, weet je nog die ‘Animoji’ functie waar iedereen het over had tijdens de eerste weken van de iPhone X. Nou, dezelfde functie kun je nu ook vinden op de Samsung S9 en S9+. En tuurlijk het is leuk om het te ontdekken en mee te spelen maar opnieuw valt het in de categorie, ga je het veel gebruiken?

Let’s talk specs

Beide toestellen maken gebruik van het Samsung Super Amoled display en daar kunnen we kort over zijn, het is de beste display die momenteel op de markt is. De displays van Samsung zijn sinds het Super Amoled tijdperk feilloos geweest en jaar in jaar uit zorgen ze voor de meest kleurrijke en beste kijkervaring die je kunt vinden. Omdat beide toestellen niet even groot zijn vind je op de S9+ een 6.2 Inch display en op de standaard S9 een 5.8 Inch display, geen groot verschil dus en niet echt een doorslaggevende specificatie.

Op het gebied van chipset, graphics en meer is de S9 vergeleken met de S8 er niet enorm veel op vooruit gegaan. Zo minimaal zelfs dat je het verschil waarschijnlijk niet eens merkt. Het is natuurlijk altijd fijn om de laatste hardware in je bezit te hebben maar opnieuw is het geen doorslaggevende factor.

Gamen is soepel en ging zonder enige haperingen en dat geldt ook voor zwaardere 3D games maar dit was exact hetzelfde als op de S8. Nog een reden om eens goed na te denken of je het allernieuwste model wel wilt hebben.

Uit de doos word je begroet met Samsungs Touchwiz, hun eigen variant op het Android besturingssysteem. En alhoewel het in het verleden een enorme hoeveelheid haat over zich heen kreeg heeft Samsung hier in de laatste jaren toch aan gewerkt en het resultaat is een gebruiksvriendelijk en overzichtelijk besturingssysteem waarmee je meteen aan de slag kunt.

Bixby

Sinds het vorige model heb je ook de optie om je toestel te veranderen in een personal assistant genaamd ‘Bixby’. Maar helaas zoals bij de meeste stemherkenningssoftware loopt het niet altijd even soepeltjes. Dit was al het geval bij de S8 en in een jaar tijd heeft Samsung hierin helaas geen grote stappen kunnen maken. Bixby Vision is ook een extraatje waarmee je jouw digitale assistent ook ogen kunt geven. Niet letterlijk natuurlijk maar door middel van de camera kun je Bixby verschillende opdrachten geven waaronder het vertalen van menu’s, verkeersborden etc. Dit is vooral handig wanneer je op reis bent en je geen ervaring hebt met de lokale taal, maar ook dit gaat niet altijd even soepel.

Bixby kan je ook helpen met het tellen van je calorieën door middel van dezelfde ‘Bixby Vision’ functie. Je opent de camera, klikt op het kleine Bixby icoon linksonder, selecteert de ‘Food’ optie en laat Bixby het werk doen. Het zijn allemaal enorm interessante features maar opnieuw gaat het niet altijd even goed.

Tuurlijk, we vergeten soms dat het hier om lijntjes code gaat maar het feit dat Samsung deze functie incompleet naar de markt heeft gehaast is jammer. Het heeft zoveel potentie en dit zal de komende jaren ook zeker verbeterd worden maar voor nu is het nog een tikkeltje fragiel.

Overige functies en specificaties

Tijdens het testen vonden we andere leuke toevoegingen zoals een applicatie genaamd ‘Soundcamp’. Het is een applicatie waarmee je jouw smartphone omtovert tot een “Digital audio workspace” oftewel, je kunt muziek maken on-the-go. Er zijn verschillende uitbreidingen beschikbaar om verschillende genres te creëren. Voor de muziek producers onder ons zeker iets om een kijk naar te nemen maar ook voor de hobbyisten die eens willen weten hoe dat digitaal muziek maken allemaal werkt.

Het ontgrendelen van de S9 en S9+ kun je nu ook doen door middel van gezichtsherkenning, dit is niet het eerste jaar waarin Samsung deze functie beschikbaar stelt maar het is enorm verbeterd en over het algemeen ging dit zeer snel maar soms moest je het een tweede keer proberen.

Een stereo speaker setup is ook een van de toevoegingen aan de S9, er zit een speaker aan de onderkant van het toestel waar je hem normaal gewend bent maar ook eentje aan de voorkant van het scherm die naar je toe richt. Het volumeniveau is ook sterk verbeterd en komt mooi uit wanneer je een filmpje wilt laten zien in een drukke en luidruchtige omgeving.

De grootte van de batterij verschilt of je de S9 of S9+ gebruikt. De S9+ heeft namelijk een vermogen van 3.500 mAh en de standaard S9 een vermogen van 3.000 mAh. De batterijen zitten dus ruim in het gemiddelde van alle smartphones. Samsung verteld wel dat door het optimaliseren van de chipset de S9 zo’n 30 procent langer meegaat dan het oudere model. Met gemiddeld verbruik kun je makkelijk de dag door komen en gebruik je het toestel in spaarstand kun je er nog meer uit halen.

De prijs van een Samsung S9 en S9 + als los toestel

Uiteraard moet ook nog worden gesproken over de prijs van een Galaxy S9 en S9+. Aanbieders noteerden direct nadat het toestel op 15 maart 2018 uit de pre orde fase kwam, prijzen rond de 850 euro voor de S9 en prijzen rond de 950 euro voor de S9+. Daarmee zijn deze smartphones van Samsung (op dit moment) goedkoper dan de iPhone X, maar wel duidelijk meer aan de prijs dan de iPhone 8 en 8+, die in maart 2018 voor zo’n 725 en 855 euro te krijgen zijn.

Samsung Galaxy S9 toestellen op prijs vergelijken.

Conclusie

Om het even samen te vatten, de S9 is geen baanbrekend toestel maar gewoon een update van de S8. De camera is de grootste update, specifieker het optimaliseren van foto’s schieten in low-light condities. En tenzij je vaak in het donker naar buiten gaat om foto’s te maken is het geen reden om over te stappen naar de S9. Nieuwe toevoegingen aan de Bixby assistent zijn ook beschikbaar via andere applicaties en dus opnieuw ook geen specifieke reden om over te stappen naar de S9. Toch zijn de Galaxy S9 en S9+ respectabele vlaggenschepen en als je wilt upgraden van een inmiddels verouderde smartphone zijn de S9 of S9+ absoluut goede mogelijkheden door het prachtige Super Amoled display, fantastische camera setup en de prestaties die geleverd worden.