Reviews

Elephone U Pro (review)

Pluspunten

  • De display is schitterend met zijn levendige kleuren en met de 18:9 beeldverhouding kun je het scherm helemaal vullen voor een heerlijke kijkervaring.
  • De hardware is top, tijdens het gebruik hebben we geen problemen opgemerkt en het spelen van zwaardere games gaat ook zonder problemen.
  • Alhoewel de batterij niet de grootste is gaat hij toch aardig lang mee en het volledig opladen van het toestel duurt ook niet meer dan één uur.
  • Opnieuw heeft Elephone ervoor gekozen om een werkende dual-camera setup te gebruik waardoor je diepte in een foto veel beter vast kunt leggen.
  • De U Pro loopt op een versie van Android 8.0 met een minimaal aangepaste skin van Elephone. Het besturingssysteem voelde erg licht en gemakkelijk aan, plus er is geen irritante bloatware te vinden.

Minpunten

  • De keuze om voor een compleet glazen achterkant te gaan is vanuit een cosmetisch standpunt misschien wel mooi maar erg risicovol, daarnaast is de achterkant best glad en glijdt het makkelijk van sommige oppervlakken af richting de grond.
  • Sommige iconen zoals de webbrowser zijn anders dan het icoon van de applicaties zelf; Zo is het icoon van Google Chrome niet het logo van de browser maar een wereldbol met een vliegtuig, dit wekte in het begin wat verwarring op maar na een tijdje raak je eraan gewend.
  • De missende 3.5mm input is altijd een minpunt voor mensen die graag films kijken tijdens het opladen zoals wij en helaas kan dit dus niet omdat er gebruik wordt gemaakt van een USB-C dongel.

Beoordeling

Batterij ( 9.5 )

Display ( 9.5 )

Camera ( 7.5 )

Prestaties ( 8.0 )

Software ( 8.0 )

Design ( 7.0 )

Eindoordeel

8,3

De Elephone is één van de eerste toestellen die wel eens zeer goed in de smaak kan vallen voor mensen buiten Azië. Voor de prijs die je betaald is dit een fantastisch toestel, zo goed dat we hebben besloten om hem te gebruiken als een “daily driver”. Hier en daar zijn er wat kleine minpuntjes maar niets significant of doorslaggevend om het toestel niet te gebruiken als je alledaagse smartphone. Als je op het moment opzoek bent naar een nieuw toestel met high-end prestaties voor een aantrekkelijke prijs is de U Pro het toestel die je moet hebben, en geloof ons wanneer we zeggen dat je er spijt van zult krijgen als je hem laat liggen.

Introductie

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, de Elephone U pro is mogelijk één van de eerste minder bekende smartphones die enorm in de smaak gaat vallen in het westen. Met zijn Samsung S9 look-a-like design, bijna randloos scherm en de indrukwekkende specificaties onder de motorkap is het zeker geen toestel om met een korreltje zout te nemen. Het is zo’n goed toestel dat wij hebben besloten er zelf een aan te schaffen voor persoonlijk gebruik!

Design en Bouw

Zoals we al eerder noemde lijkt de Elephone U Pro enorm op de Samsung S9 en dat is geen slecht iets. Normaliter worden marketing foto’s van toestellen een beetje lekker gemaakt, vooral op het gebied van de display. Zo zie je vaak op foto’s van de fabrikant een kleinere bezel dan in de werkelijkheid. Om deze reden waren we in het begin dus sceptisch over de Elephone U Pro maar dat was absoluut niet nodig aangezien het toestel in het echt er nog beter uitziet.

De U Pro bestaat uit een gehele glazen behuizing met aluminium rand, iets wat een lust voor het oog is maar vanuit een praktisch standpunt is het toch wat minder. Het is namelijk zeer makkelijk om barsten te vormen als je het toestel plots laat vallen en de gladde achterkant maakt dit er niet beter op, de U Pro heeft namelijk de neiging om van bepaalde oppervlakken af te glijden zoals een stoffe bank en dit betekent dat je er heel voorzichtig mee moet zijn. In de verpakking zit wel een dun rubber hoesje maar of dit hoesje een gebroken behuizing voorkomt is nog maar de vraag.

De plaatsing van de camera’s en vingersensor is zeer goed gedaan, het voelt niet alsof je een wijsvinger moet strekken om de smartphone te ontgrendelen zoals bij sommige andere toestellen wel het geval is. Een specificatie die de innerlijke muziek enthousiasten in ons altijd weet te kwetsen is het gebruik van een USB-C naar 3.5mm aansluiting, dit is geen groot probleem qua kwaliteit maar betekent dat je niet kunt genieten van je favoriete playlist wanneer de U Pro aan de oplader moet.

Display

De 6.0 Inch Full-HD display is een van de U Pro zijn pluspunten, een zeer scherp beeld met prachtige kleuren. Doordat de randen van de U Pro bijna niet aanwezig zijn krijg je meer beeld in verhouding met de grootte van het toestel, zo geniet je van een grote display zonder het toestel te moeten vasthouden met 2 handen. Het enige opvallende nadeel van het scherm is de helderheid, lees het niet verkeerd, het is niet slecht maar in sommige situaties zoals bij buitenshuis gebruik in de zon was het fijn geweest als het scherm is helderder kon. Maar naast dat is het een heerlijke display.

Prestaties & Hardware

Op het gebied van de prestaties valt de Elephone U Pro ook niet heel ver achter op vlaggenschepen van de bekendere merken. Wij hebben mogen genieten van de ‘Pro’ versie en dat betekent extra opslagruimte en extra werkgeheugen, 6 gigabyte aan werkgeheugen en een ingebouwde opslagruimte van maar liefst 128GB om precies te zijn. De standaard ‘U’ versie heeft een werkgeheugen van 4GB en ingebouwde opslag van 64GB, dit zal voor de meeste gebruikers genoeg zijn maar het is altijd fijn om het zekere voor het onzekere te nemen.

Naast de royale opslagruimte is de chipset ook niets om mee te sollen. Een Snapdragon 660 Octa Core zorgt voor een prettige ervaring tijdens het gebruik van de U Pro, ook tijdens het spelen van grote games zoals PUBG, Need For Speed en meer waren er geen haperingen te bekennen en de graphics misten niets. Het grote werkgeheugen zorgt er ook voor dat je helemaal wild kunt gaan met het draaien van applicaties op de achtergrond, wij verraste onszelf positief toen we zagen hoeveel applicaties er op de achtergrond draaide zonder enige problemen.

Het enige opvallende probleem die we tegenkwamen diende zich voor aan de onderkant van het toestel. Het lijkt er namelijk op dat maar één van de twee speakers werkt, of dit een fabrieksfout is of misschien is de grille van een van de speakers een cosmetische toevoeging is niet duidelijk. Toch zul je niet merken dat het geluid zachter of minder duidelijk is want de solo speaker zorgt voor een goed en hard volume.

Batterijduur

Ook de batterij is een enorm pluspunt van de U Pro, de capaciteit van batterij is zo’n 3.550mAh. Dit zit qua cijfers in het begin van de gemiddelde batterijcapaciteit van sommige andere toestellen maar Elephone heeft het voor elkaar gekregen om het toestel enorm efficiënt te laten functioneren. Tijdens dagen zonder spaarstand en gemiddeld tot intensief gebruik ging de telefoon gemakkelijk een gehele dag mee. Natuurlijk zul je het toestel op een gegeven moment toch op moeten laden, wij hadden verwacht dat dit wel even kon duren omdat de batterij ook lang mee ging maar dat is niet zo.

Camera

Waar het design van de U Pro aardig op dat van de Samsungs lijkt is dat met de camera niet zo, dat is natuurlijk heel moeilijk aangezien de camera’s van Samsung smartphones behoren tot de beste van de beste. Toch is de kwaliteit van de foto’s die je met de U Pro schiet helemaal niets om grappen over te maken, zoals je hieronder kunt zien.

Fotograferen in situaties met minder licht is een stuk moeilijker voor de U Pro zoals bij vele andere toestellen ook het geval is. Gelukkig heeft Elephone wel gebruik gemaakt van een werkende dual-camera setup. Het is ondertussen geen geheim meer dat veel Aziatische fabrikanten gebruik maken van een neppe dual-camera setup om een blur effect te creëren bij het maken van foto’s. Elephone weet dat de klant koning is en zo worden ze ook behandeld.

De camera applicatie is wel een tikkeltje onhandig in de zin van gebruiksvriendelijkheid, er zijn namelijk veel functies en de layout is een beetje druk wat er snel voor kan zorgen dat je geïntimideerd raakt van de software.

Zoals we al naar voren haalde is de camera van de U Pro niet van een Samsung vlaggenschip niveau maar toch zijn we enorm onder de indruk van wat het wel kan.

Software

De Elephone U Pro wordt verscheept met de laatste versie van Android, namelijk 8.0. Elephone heeft wel hun eigen versie hiervan maar het is een zeer soepele en lichtgewicht versie en dit zorgt ervoor dat het gebruik van het besturingssysteem een zeer aangename ervaring is. Hier en daar komen nog wel eens wat kleine problemen naar boven maar niets om te zeggen dat het toestel niet waardig is voor dagelijks gebruik.

Over het algemeen een zeer goede ervaring en de laatste versie van Android zorgt ervoor dat je altijd up-to-date bent.

Conclusie

De Elephone is één van de eerste toestellen die wel eens zeer goed in de smaak kan vallen voor mensen buiten Azië. Voor de prijs die je betaald is dit een fantastisch toestel, zo goed dat we hebben besloten om hem te gebruiken als een “daily driver”. Hier en daar zijn er wat kleine minpuntjes maar niets significant of doorslaggevend om het toestel niet te gebruiken als je alledaagse smartphone. Als je op het moment opzoek bent naar een nieuw toestel met high-end prestaties voor een aantrekkelijke prijs is de U Pro het toestel die je moet hebben, en geloof ons wanneer we zeggen dat je er spijt van zult krijgen als je hem laat liggen.

Inhoud van de verpakking:

Elephone U Pro (Bestellen via onze website)
– USB-C naar 3.5mm
– USB-C oplader met adapter
– Rubber hoesje
– Screenprotector set
– Sim-unlock tool
– Handleiding