Reviews

Elephone S8 (Review)

Pluspunten

  • De display is heerlijk scherp, vol met levendige kleuren en een goede helderheid
  • De hardware, al is het niet al te indrukwekkend, leverde een goede prestatie en zorgde voor een soepele ervaring zelfs tijdens het spelen van minder zware games.
  • De batterij met zijn grootte van 4000 mAh zorgt ervoor dat je makkelijk de 24 uur haalt op een gemiddeld gebruikspatroon.
  • Geen neppe dual-camera setup is heel slim van Elephone. De solo lens is geen fotowonder maar het krijgt zeker de klus geklaard en kan je best wel eens verbazen, op een goede manier.

Minpunten

  • De glossy afwerking op de achterkant zorgt ervoor dat je elke vingerveeg- en afdruk kunt zien en we zijn ervan overtuigd dat er betere opties aanwezig waren.
  • De Wifi kaart is zeer teleurstellend, met een speedtest van 1.8 Mbps, vergeleken met een 75 Mbps tijdens een speedtest op een Samsung S7. We zijn er niet zeker van of het bij elk toestel zo is maar we mogen hopen van niet.
  • Onprettige plaatsing van de front facing camera

Beoordeling

Batterij ( 8.5 )

Display ( 9.0 )

Camera ( 7.5 )

Prestaties (wegens de slecht werkende Wifi kaart) ( 3.0 )

Software ( 7.0 )

Design ( 6.0 )

Eindoordeel

6,8

Het design, de display, batterijduur en software zijn allemaal on-point op de Elephone S8. Het enige doorslaggevende nadeel van het toestel was de enorm trage WiFi kaart die voor een onprettige ervaring zorgde tijdens het kijken van video’s met een hoge kwaliteit. We kunnen ons bijna niet voorstellen dat er mensen zijn die dat geen probleem vinden in een smartphone. Helaas heeft zo’n klein probleem ervoor gezorgt dat we geen fans zijn van de algemene ervaring van dit toestel.

Introductie

De Elephone S8 deelt zijn modelnaam misschien dan wel met de inmiddels oudere Samsung S8 maar de Chinese fabrikant is geen veelvoorkomende naam, tenminste in Europa.

Elephone staat bekend voor zijn budget smartphones die absoluut geschikt zijn voor het dagelijks gebruik. De S8 is geen uitzondering hiervan. Met een quad HD display en vrijwel randloos design is het zeker een toestel die met de tijd van nu mee kan.

Design en Bouw

Het design van de S8 ziet er prachtig uit zoals we van Elephone zijn gewend. Met een mooie glossy finish en metalen knoppen. Het enige minpunt aan de glossy afwerking is dat er letterlijk niets meer vingervegen- en afdrukken vasthoudt dan de S8. De ge-staalborstelde aluminium rand van het toestel had beter doorgetrokken kunnen worden naar de achterzijde in plaats van de glossy afwerking, dit zou het vingerafdruk probleem ook oplossen terwijl het elegante design wordt behouden.

Wat ik nu ga zeggen kan de harten breken van alle muziekliefhebbers, in bed bingewatchers en auto DJ’s. Er is geen 3,5mm aansluiting aanwezig. Alleen, en je voelt hem al aankomen, in de vorm van een USB-C adapter naar 3.5mm. De keuze om aux aansluitingen te verwijderen van smartphones tegenwoordig is een keuze die wij echt niet begrijpen. We willen gewoon Altered Carbon kunnen kijken terwijl het toestel oplaadt!

Een ander opvallende feature van de Elephone S8 is de home button. Het heeft namelijk de vorm en afdruk van een knop die je in kunt drukken maar eigenlijk is het een touch-knop. Met commando’s als inhouden om je geopende applicaties weg te swipen en het gewone drukken om naar het home scherm te gaan. Er is wel een pluspunt aan de home button, namelijk het feit dat je niet naar rechts of links te gaan met je duim om deze commando’s uit te voeren. Je hebt één knop waarmee je alles kunt.

Display

Het eerste wat ons opviel was de prachtige display, een 6 inch scherm met 2K resolutie die vrijwel de hele telefoon in beslag neemt. Maar zoals we bij vele andere randloze smartphones zien uit de Chinese regio zit ook op de Elephone S8 een “kin” onder de display, hier huisvest de front-facing camera. Ben je dus een fan van selfies? dan zul je iedere keer het toestel om moeten draaien om er een te maken en dit is wel iets waaraan je moet wennen.
Met het magische scherm op de S8 is de display ongetwijfeld de ster van show. Het is scherp, levert prachtige kleuren en de kijkhoeken zijn ook enorm goed. En dit voor een spotprijsje.

Hardware

Onder het scherm van de S8 kun je een MediaTek chip vinden die het toestel aandrijft, en alhoewel de vlaggenschepen zich niet druk hoeven te maken dat de S8 op dit gebied een concurrent vormt is het meer dan genoeg om comfortabel gebruik te maken van het toestel. In combinatie met de 4 Gigabytes aan werkgeheugen zul je kunnen genieten van een boter gladde multitask ervaring.

Het enige gebied waar de kracht van het toestel echt werd getest was tijdens het spelen van mobiele games, ook games waarvan je weet dat ze niet al te zwaar zijn haperde af en toe en het toestel werd aardig warm rond het cameragebied. Hierdoor was het vasthouden van het toestel niet altijd even fijn.

De speakers van de S8 zijn ook niets om over naar huis te schrijven, ze krijgen de klus geklaard maar als je goed luistert kun je in de hoge tonen toch zeker wat ruis opmerken. Dus als je van plan bent om films, series of wat dan ook te kijken zorg dan dat je het via een koptelefoon doet.

Een feature die normaal gesproken niet naar voren komt is de kwaliteit van de wifi-kaart in het toestel, de reden hiervoor is omdat het nooit een probleem is op andere toestellen. Op de S8…. ja, dan wel. Het viel ons vooral op tijdens het kijken van YouTube video’s. Je wilt namelijk gebruiken maken van dat heerlijke scherm met 2K resolutie maar de wifi-kaart steekt hier een stokje voor. We hebben de wifi-snelheid gemeten op de S8 en de download snelheid was 1.8 MB per seconde. “Uhm… dan is jouw WiFi gewoon langzaam hoor”. Nou, nee. Dezelfde test hebben we namelijk op een inmiddels 2 jaar oude Samsung S7 geprobeerd en daar was de download snelheid maarliefst 75 Mbps. Het probleem ligt dus helaas bij de Elephone S8.

Batterijduur

Een gebied waar Elephone niet op teleursteld is de batterij. De 4000 mAh grote batterij is groter dan je normaliter vind in smartphones van dit formaat en hoewel je vaak tegenkomt dat deze smartphones niet heel goed zijn geoptimaliseerd op het gebied van batterijverbruik viel dat met de S8 enorm mee, het downloaden van verschillende grote applicaties nam een grote hap uit de batterij maar we kunnen je vertellen dat je er makkelijk 24 uur mee vooruit kan zonder enige grote problemen.
Quickcharge wordt wel ondersteund dus het opladen van die grote batterij is geen irritant probleem aangezien het opladen zo’n anderhalf uur duurt wat best aardig is voor een batterij van deze grote.

Camera

Verrassend genoeg springt de Elephone S8 niet op de dual-camera hypetrain en kiest ervoor om maar één sensor te gebruiken. Zo vermijden ze ook dat wij de smartphone politie hoeven te spelen en moeten roepen dat de extra sensor nep is, scheelt ons weer wat typen. Lekker bezig Elephone!

De 21 Megapixel camera is volgens het marketingteam van Elephone geschikt voor het maken van foto’s in condities met weinig licht. En terwijl de kwaliteit van de foto’s best aardig is werd het irritant tijdens het focussen op objecten, een gebied waar de S8 toch een beetje moeite mee had. Dit kan er ook voor zorgen dat dat perfecte plaatje niet vastgelegd kan worden omdat het focussen te lang duurde, geen ideale situatie dus.

De videokwaliteit is zeer indrukwekkend met een solide 3840 x 2160 resolutie, maar de S8 heeft opnieuw moeite in situaties met weinig licht. De camera aan de voorkant neemt vrij goede afbeeldingen maar de film resolutie is gelimiteerd tot een miezerige 480p. De S8 is geen waardeloos toestel op het gebied van camera en het is misschien ook slim om dat niet te verwachten van een toestel in deze prijsklasse.

Software

Zoals we vaker zien bij vele andere Chinese Android smartphones komt ook de Elephone S8 met een vrijwel standaard versie van Android 7.1.1. Het is niet de laatste versie van Android maar wel up-to-date genoeg de meeste gebruikers.

Gelukkig is er geen op maat gemaakte interface van de partij in de vorm van slecht ontworpen applicatie iconen en uiteraard zijn de standaard applicaties van Google van de partij om ervoor te zorgen dat de beginfase lekker soepel verloopt. Er zijn wel wat unieke features van de partij zoals App Locker om bepaalde applicaties te vergrendelen met een wachtwoord. En DuraSpeed die de algemene performance van het toestel een boost geeft maar ook het in staat stellen van commando’s via gebaren op het scherm.

Over het algemeen is het een prettige ervaring van een vanilla Android, wat altijd goed is. Out of the box waren kregen we geen pop-ups voor updates dus je wordt ervan verzekerd dat de laatste firmware altijd van de partij is.

Conclusie

Het design, de display, batterijduur en software zijn allemaal on-point op de Elephone S8. Het enige doorslaggevende nadeel van het toestel was de enorm trage WiFi kaart die voor een onprettige ervaring zorgde tijdens het kijken van video’s met een hoge kwaliteit. We kunnen ons bijna niet voorstellen dat er mensen zijn die dat geen probleem vinden in een smartphone. Helaas heeft zo’n klein probleem ervoor gezorgt dat we geen fans zijn van de algemene ervaring van dit toestel.

Inhoud van de verpakking:
Elephone S8
– Europese stopcontact adapter
– USB Type-C kabel
– USB-C naar 3.5mm adapter
– Rubberen hoesje
– Sim unlock tool
– User manual