Reviews

Alldocube X5 (Review)

Pluspunten

  • Je krijgt veel waarde voor je geld
  • Full-HD Display heeft goede kwaliteit en kleuren
  • Software runt soepel
  • Het design is niet speciaals maar de materialen voor de bouw zijn sterk en van hoog niveau

Minpunten

  • Ingebouwde audio is niet goed
  • Batterij is zeer klein voor een apparaat als dit en kan snel leeg gaan bij intensiever gebruik

Beoordeling

Batterij ( 6.5 )

Display ( 7.0 )

Camera ( 6.5 )

Prestaties ( 7.0 )

Software ( 7.5 )

Design ( 7.5 )

Eindoordeel

7,0

De Alldocube X5 is een uitstekend apparaat voor de gemiddelde gebruiker die niet perse geïnteresseerd is in het spelen van de zwaardere games of het maken van haarscherpe foto’s maar juist op zoek is naar een tablet waarmee de dagelijkse taken gedaan kunnen worden.

Introductie

Alhoewel de smartphones van nu steeds groter en groter worden waardoor de vraag naar tablets afneemt is het altijd handig om er een in de buurt te hebben, portable met een redelijk groot scherm is altijd een fijne kwaliteit wanneer je werk uit moet voeren of even wilt genieten van een beetje Netflix. Over en over staan wij versteld van de functies en features die je krijgt voor de helft van de prijs die je normaliter voor een Android tablet betaald, zo betaal je voor de Alldocube X5 maar €120. Maar zoals bekend is met budget technologie worden af en toe wel eens de kantjes eraf gelopen, of dat ook zo blijkt te zijn bij de Alldocube X5 lees je in deze review.

Design en Bouw

Het design van de Alldocube X5 is niet baanbrekend of spectaculair, het apparaat lijkt op wat je van een gemiddelde tablet kunt verwachten. Grote bezels aan de onder- en bovenkant, een camera met flits op de achterkant, de standaard power en volumeknoppen aan de zijkant en een micro-usb met koptelefoon ingang aan de bovenkant. De vraag die wij ons altijd stellen is, zijn grote bezels wel fijn wanneer je een apparaat gebruikt in landscape stand? Nee, niet altijd dus eigenlijk is het wel goed dat Alldocube deze trend heeft genegeerd.

De bouwkwaliteit voelt goed aan, zeer stevig en mooi afgewerkt. De achterkant van de tablet bestaat uit metaal met aan de boven- en onderkant een plastic randje. De bovenste plastic rand kun je verwijderen zodat je gebruik kunt maken van een Sim-kaart en 2 SD kaarten dus je hebt genoeg ruimte om het geheugen uit te breiden.

Een optie de wij miste waren de touch knoppen op de voorkant die je normaal gesproken bij een telefoon wel tegenkomt. De reden hiervoor was omdat het altijd handiger is om juist die knoppen te gebruiken dan de knoppen die in de software zitten en af en toe verdwijnen wanneer je bepaalde applicaties opstart. Maar dit is ook een onderwerp voor het stukje “Software”.

Display

De Alldocube X5 maakt gebruik van een 1920×1200 IPS Display en zorgt daarmee dat je haarscherpe beelden hebt met levendige kleuren. Qua display is dit het maximale wat je kunt vragen van een budget toestel, 2K en 4K kost voor nu nog teveel om te gebruiken in een goedkoop toestel maar dit zien wij graag in de nabije toekomst veranderen. Maar het feit dat de Alldocube geen gebruik maakt van een 2K of 4K scherm is niet erg, de huidige display zorgt voor indrukwekkend scherpe video’s en afbeeldingen, levendige kleuren en duidelijke wit- zwart en oranje tinten. Het enige minpunt aan de display is de helderheid, voor indoors is het perfect maar buiten in het zonlicht is het moeilijk om de interface goed te kunnen lezen.

Hardware

Wat kun je verwachten van een budget toestel in deze tijd als het gaat om performance. Nou, om te beginnen zal de tablet tijdens multitasken of gemiddeld gebruik goed presteren. Het runnen van applicaties zoals YouTube, Skype, Whatsapp tegelijkertijd zal geen probleem zijn voor de Alldocube X5. Games spelen is ook geen probleem maar je zult merken dat de prestaties achteruit gaan zodra je naar de grotere en zwaardere games gaat zoals bijvoorbeeld Real Racing 3.

De technische termen laten we even achterwege. Om het samen te vatten, de Alldocube X5 is uitermate geschikt voor simpele taken en gebruik bij multitasken. Je merkt pas bij het spelen van grotere games dat de tablet er moeite mee heeft. Met 3GB aan RAM heb je genoeg geheugen om meerdere applicaties op de achtergrond te laten draaien.

Het standaard geheugen is 32GB maar zoals eerder al werd vermeld is er de mogelijkheid om gebruik te maken van 2 SD-Kaarten dus als het nodig is om het geheugen te vergroten is dit absoluut geen probleem.

Batterijduur

In de intro werd al duidelijk gemaakt dat er altijd wat minpunten zijn als het aankomt op budget toestellen. Bij de Alldocube X5 is dat de batterij. Met een capaciteit van 3,800 mAh kom je toch net een beetje tekort. De geclaimde duur van de batterij komt op 8 uur neer maar wanneer je het toestel wat intensiever gebruikt, laten we zeggen het bekijken van een film bijvoorbeeld zul je merken dat de batterijpercentage snel achteruit gaat. Maar, als je opzoek bent naar een tablet voor gemiddeld gebruik hoeft de batterijduur je niet af te schrikken aangezien dat geen probleem is.

Camera

De Alldocube X5 heeft redelijk indrukwekkende specificaties als het aankomt op camera gebied. Een 5MP camera aan de voorkant en een 13MP camera aan de achterkant. Maar als je een beetje verstand hebt van tablets en smartphones dan weet je dat de specificaties niet het hele verhaal vertellen. De foto’s hebben een redelijk goede kwaliteit wanneer de licht situatie goed is. Foto’s maken in situaties met weinig licht is een hele uitdaging en het resultaat daarvan is een korrelige afbeelding.

De standaard foto software is hetzelfde als op de algemene Android toestellen, functies zoals het aanpassen van de witbalans en ISO zijn van de partij. Verschillende manieren om foto’s te maken zijn tot een minimum gehouden, zo heb je een panorama optie, Face beauty optie en een normale modus. Een standaard pakket maar dat zal genoeg zijn voor de meeste gebruikers.

Het schieten van video is ook niets spectaculairs, we weten niet precies wat de kwaliteit van de video’s zal zijn omdat de software de opties labelt als Low, Medium, High en Fine. De kwaliteit zal wel minimaal 720p zijn aangezien dat de norm is in deze tijd maar blijkt dat nu meer te zijn is dat altijd mooi meegenomen.

Software

De Alldocube X5 gebruikt een standaard versie van Android 7.0 Nougat zonder enige bloatware en dat zijn we altijd graag. Als je bekend bent met Android omdat je bijvoorbeeld een Android smartphone hebt dan zul je zo overweg kunnen met de X5. De software is goed geoptimaliseerd voor het apparaat maar toch zul je hier en daar een kleine hapering tegen komen in de vorm van, 2 a 3 keer drukken op bijvoorbeeld de home knop. Maar dat is het enige probleempje die wij tegen zijn gekomen.

Conclusie

Laten we even de vraag die in het begin werd gesteld terug halen. Worden er bij de Alldocube X5 de kantjes vanaf gelopen, zoals je zou verwachten bij een budget toestel? Nee, absoluut niet. Tuurlijk hier en daar is de kwaliteit wat minder maar bedenk dan ook dat de tablet maar €120 kost. Als we daarom een cijfer zouden geven voor de categorie “Waarde voor je geld” scoort de Alldocube X5 een dikke 8.5. Het is een uitstekend apparaat voor de gemiddelde gebruiker die niet perse geïnteresseerd is in het spelen van de zwaardere games of het maken van haarscherpe foto’s maar juist op zoek is naar een tablet waarmee de dagelijkse taken gedaan kunnen worden.

Inhoud van de verpakking:
Alldocube X5
– Micro-usb kabel
– User Manual
– Warranty Card