Nieuws

Virtual madness!

AI, AR, IoT, VR: raak jij soms ook even de kluts kwijt met al die termen? Niet zo vreemd, want de toepassingen en mogelijkheden worden met de dag gekker. Virtual Reality is ontstaan in de jaren ’80 en hiermee relatief gezien één van de oudere begrippen in dit wereldje. Hieruit zijn vele andere nieuwe technieken voortgekomen! Bijvoorbeeld door VR te combineren met een smartphone of tablet, waardoor compleet nieuwe functies ontstaan.

Een stukje geschiedenis

De techniek achter VR vindt zijn oorsprong in het Amerikaanse leger, waar het werd ingezet voor trainingsdoeleinden en simulaties. Na een geflopte carrière in de gaming-industrie tijdens de jaren ’90 vindt VR tegenwoordig wederom zijn weg in ons dagelijks leven. De techniek is doorontwikkeld en in een compacter, moderner en bovenal sneller jasje gestoken! Door VR te combineren met een smartphone geniet je thuis van een unieke beleving. Start bijvoorbeeld een eigen thuisbioscoop, beklim de Mount Everest of maak een ritje in de alom bekende achtbaan. Sta je op het punt om een VR-bril aan te schaffen? Hou dan de volgende punten in acht, zodat je gaat voor een optie die aansluit bij jouw wensen.

Vast of draadloos?

Bij het aanschaffen van een VR-bril sta je grofweg voor twee keuzes: een vast of mobiel systeem. Onder vast verstaan we een systeem dat gekoppeld is aan, en afhankelijk is van externe hardware. Bijvoorbeeld de Oculus Rift. Deze systemen zijn over het algemeen behoorlijk kostbaar, maar wel vele malen krachtiger en zorgen hiermee voor een complete ervaring. Nadeel? Je zit gebonden aan een vaste plek.

Een tweede optie is een systeem dat gebruik maakt van een mobiele telefoon. Deze comfortabele en op maat gemaakte VR-brillen, zoals Samsung Gear, bieden ruimte voor een smartphone en maken volledig gebruik van zijn hard- en software. De diverse sensoren in de telefoon nemen beweging en snelheid waar, wat zich vertaalt in een vloeiend beeld. Om gegarandeerd te zijn van een echte VR-beleving, is het belangrijk om te checken of je telefoon deze functies ondersteunt. Denk bijvoorbeeld aan een gyroscoop of een accelerometer. Er is een klein nadeel: je kostbare toestel dient tijdelijk uit zijn Priv cover verwijderd te worden, wat het extra kwetsbaar maakt voor schade.

Een overeenkomst tussen beide systemen? Voor optimale resultaten zijn ze afhankelijk van een krachtig en stabiel systeem. Zo voorkom je dat je de film noodgedwongen moet pauzeren of het karretje van de rollercoaster hapert. Bij het gebruik van je smartphone vergt VR behoorlijk wat capaciteit van de accu. Tref de juiste voorbereidingen, zodat je ook de rest van de dag kunt genieten van je toestel. Bijvoorbeeld door hoesjes aan te schaffen met een ingebouwde accu of een SD-kaartje voor voldoende opslag.

Klinkt als muziek in de oren

Ook de technieken in smartphones worden met de dag doorontwikkeld. De kwaliteit van de toestellen en de schermen nemen in een razendsnel tempo toe, en hier lift VR mooi op mee.

Op diverse vlakken wordt VR steeds meer toegepast. Denk aan gebruik in de zorg of het onderwijs. Maar niet alleen de praktische kant wordt benut. Bedrijven en ontwikkelaars spelen volop in op de nieuwe ontwikkelingen en gaan voor entertainment: een VR-bioscoop, een VR-lounge of compleet VR-winkelcentrum? Het lijkt er op dat we in de toekomst amper nog de deur uit hoeven: dankzij VR geniet je van een live concert, bezichtig je je nieuwe koopwoning of ga je op avontuur in het Amazonegebied. Gewoon vanuit je eigen woonkamer.

De funderingen zijn gelegd en het is een kwestie van tijd voordat VR gemeengoed wordt. Als je nog niet overtuigd bent van de voordelen, bekijk je gewoon je favoriete games en films met op je smartphone of tablet. Zorg je wel voor een stevige Lenovo Tab 3 A7 Essential hoes met een ingebouwde houder? Dan geniet je minstens net zo comfortabel van al je favoriete media.