Nieuws

Refurbished smartphones: de trend van de laatste jaren

Je koopt een smartphone, geniet er anderhalf jaar van en je mag alweer een nieuw model uitkiezen. Het is inmiddels de normaalste zaak van de wereld om goed werkende smartphones in te ruilen voor een nieuwe versie. Het nieuwe toestel is alles en de oude telefoon belandt voorgoed in de kastlade tot je het jaren later plotseling tegenkomt tijdens een grote schoonmaak. Komt je dit bekend voor? Veel Nederlanders kijken niet meer om naar een oude telefoon als men een nieuw model in gebruik heeft. Dit verkort de levensduur van de telefoon aanzienlijk. Dit is nu eenmaal hoe het werkt anno 2018. Verschillende bedrijven zien dit als een kans om veel geld te verdienen terwijl tegelijkertijd het milieu een handje geholpen wordt. In de vorm van refurbished smartphones belandt een groot deel van de oude telefoons weer op de markt; klaar om gebruikt te worden.

Wat is refurbished?

Met een refurbished telefoon wordt een tweedehands telefoon bedoeld die schoongemaakt is, herstelt en weer zo goed als nieuw in de schappen komt te liggen. Deze telefoons worden uitvoerig getest en kapotte onderdelen worden vervangen. In een proces van demontage, handmatige controles en hergebruik van onderdeel krijgen al deze oude telefoons een tweede kans op een nieuw leven. Het resultaat is een “zo goed als nieuwe” telefoon die voor minder geld verkocht kan worden dan een origineel model.

Booming

Het herstellen, oppoetsen en weer verkopen van oude telefoons is big business. De grote providers doen het maar ook veel kleine bedrijven die een gat in de markt zien. De marge tussen inkoop en verkoop is meer dan genoeg om de telefoon te herstellen met als gevolg dat er een inkoopmarkt ontstaan is. Er is zelfs een schaarste aan onderdelen. Waar de herstellers vaak grote partijen uit het buitenland opkoper is er nu ook een grote vraag ontstaan naar binnenlandse inkopen. Als consument kun je hiervan profiteren. Er is vraag naar je oude electronica zoals smartphones, tablets en laptop. Alle oude telefoons die ergens in een lade liggen te verstoffen zijn opeens waardevoller dan ooit. Terwijl je het niet door hebt ligt er misschien nog voor honderden euro’s in je lades, geld dat je ongetwijfeld goed kunt gebruiken. Via verschillende vergelijkingssites kun je eenvoudig controleren welke opkoper het meest betaalt voor je oude telefoon.

Aangezien nog geen vijfde deel van het elektronisch afval gerecycled wordt is het recyclen van je telefoon een stap in de goede richting. Alle kleine beetjes helpen als het aankomt op het verbeteren van de gezondheid van de wereld waarin we leven. Bedrijven die refurbished telefoons op de markt brengen helpen het milieu een handje terwijl de consument er een zakcentje aan overhoudt; een winstgevende situatie voor iedereen.