Nieuws

Meer mensen kiezen voor sim only na wetswijziging

Op 1 mei 2017 werd er een nieuwe telecomwet doorgevoerd in Nederland. Sinds de introductie van deze wet kiezen steeds meer mensen ervoor een sim only abonnement af te sluiten. Waar veel mensen voorheen een abonnement met toestel afsloten, is dit vandaag de dag beduidend minder populair. Meer over deze opvallende ontwikkeling, leest u in dit artikel.

De nieuwe telecomwet: hoe zat dat ook alweer?

Sinds vorig jaar kunt u niet zomaar een abonnement met nieuwe telefoon afsluiten. Als u een abonnement afsluit waar u een nieuwe telefoon bij krijgt, neemt u in feite een lening. Dit betekent dat uw abonnement geregistreerd wordt bij het BKR, ook wel het Bureau Krediet Registratie genoemd.

Dit kan vervelende gevolgen hebben. Als u niet in staat bent uw abonnement te betalen, wordt dit namelijk door uw provider aan het BKR gemeld. Nu krijgt u een aantekening. Door deze aantekening, ook wel een negatieve BKR registratie genoemd, is het moeilijker om een nieuwe lening af te sluiten. Het kan zelfs onmogelijk worden om een hypotheek af te sluiten voor uw huis. En omdat hypotheekverstrekkers kunnen zien dat u al een lening heeft, kunnen zij u een lagere hypotheek verstrekken. Zelfs als u uw lening, ofwel uw telefoonabonnement, altijd netjes betaalt.

Sim only beduidend populairder door nieuwe wet

Sinds de introductie van de nieuwe wet in mei 2017, kiezen meer en meer consumenten ervoor een sim only abonnement af te sluiten. Zij willen niet bij het BKR geregistreerd worden, bijvoorbeeld omdat ze op de korte termijn een hypotheek af willen sluiten of omdat ze het simpelweg niet prettig vinden dat alle bedrijven kunnen zien dat ze een lening hebben voor hun telefoon.

Sluit u een sim only abonnement af, dan komt u niet in de database van het BKR te staan. Bij dit abonnement krijgt u namelijk geen nieuwe telefoon en dit betekent dat uw telefoonabonnement niet als lening wordt gezien. Met een sim only abonnement blijft u dan ook netjes buiten de database van het Bureau Krediet Registratie.

Let op: neemt u een sim only abonnement en koopt u een telefoon op afbetaling? Dan wordt dit wel weer als lening gezien. Dit betekent dat u in dit geval wel in de database van het BKR komt te staan. Sluit u een sim only abonnement voor een bestaand toestel of koopt u uw nieuwe toestel los, met uw eigen middelen? Dan krijgt u niet te maken met de nieuwe wet en kunt u zonder BKR registratie gebruik maken van uw nieuwe telefoonabonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *