Nieuws

Kies voor sim only voor een schoner milieu

Wanneer je bij één van de mobiele providers een telefoonabonnement afsluit, is dat vaak inclusief een nieuwe mobiele telefoon. Wanneer je abonnement afloopt na 1 of 2 jaar, kan je je abonnement verlengen en er weer een nieuwe telefoon bijnemen. Dit maakt dat abonnementen vaak wel duurder zijn, omdat de provider de telefoon ook moet terugverdienen. Op het abonnement wordt meestal geen korting gegeven, je moet wel vaak een hoge bijdrage voor de telefoon betalen. Is het nodig om elk jaar of elke twee jaar een nieuwe telefoon aan te schaffen? Meestal is je oude telefoon nog goed werkbaar en dus eigenlijk onnodig. Dit betekent dat je oude telefoon of voor jaren in een la verdwijnt, of dat de telefoon weggegooid wordt, wat op zich niet zo milieuvriendelijk is.

Wat is sim only?

Met een sim only abonnement, gebruik je je oude telefoon gewoon verder, nadat je abonnement verlengd is. In plaats van een abonnement inclusief telefoon, ontvang je alleen een sim kaartje. Dit is sowieso vele malen goedkoper en je sim kaart is gewoon aan je telefoonnummer gekoppeld. Omdat je je oude telefoon gewoon nog enkele jaren gebruikt, komt deze niet in het milieu terecht, wat veel beter is en het maakt de telefoon duurzamer. De meeste mobiele providers bieden wel een sim only abonnement aan.

Wat maakt een mobiele telefoon schadelijk?

Een mobiele telefoon bevat best wel wat materiaal wat het milieu niet kan afbreken. Alle reden dus om je telefoon langer te gebruiken als dat nog kan. Een mobiele telefoon bestaat voor 34% uit glas en keramiek, 41% uit kunststof, 13% uit koper, 11,6% uit zink, ijzer, tin, lood en nikkel en 0,4% uit edelmetalen. Dit zijn allemaal materialen die niet in het milieu terecht dienen te komen, want dit kan niet op natuurlijke wijze afgebroken worden.

Hoe de oude mobiele telefoon verwerken?

Er zijn momenteel inzamelpunten genoeg, waaronder bij het afvalpunt van je lokale gemeente waar je oude mobiele telefoons kunt inleveren. Ook hebben mobiele providers vaak een actie om oude telefoons in te leveren. Het voordeel hiervan is dat de telefoon gestript wordt. Alle schadelijke onderdelen en metalen worden eruit gehaald en gerecycled. Mocht je telefoon dus echt stuk zijn, zorg er dan voor dat dit ook met jouw telefoon gebeurd. Zolang je telefoon het nog doet, blijf hem dan gewoon gebruiken en ga niet met de trend mee om elk jaar een nieuwe aan te schaffen.