Nieuws

Is dit de SIM-kaart van de toekomst?

De SIM-kaart: je sluit een abonnement af, maakt de kaart op maat voor je gloednieuwe smartphone, bergt hem op in zijn veilige SIM-slot en kijkt er waarschijnlijk nooit meer naar om. Hier komt verandering in! De traditionele SIM-kaart heeft concurrentie van een ‘embedded’ versie. De naam zegt het al: deze uitvoering is verwerkt in de smartphone. Grote kans dat deze E-SIM dankzij die techniek het daglicht niet meer ziet. Er ligt een grote carrière in het verschiet voor dit koperkleurige stukje plastic en dit kent voor ons als consument een hele hoop voordelen.

De techniek achter de E-SIM bestaat al enige tijd. We zien deze terug in domotica in de woonkamer, beveiligingsapparatuur of flitspalen. Dankzij de nieuwe techniek kun je informatie op afstand uitlezen of aanpassen. Wanneer we dit vertalen naar een E-SIM kan het abonnement eenvoudig worden bijgesteld zonder fysieke aanpassingen te maken aan de smartphone. Hiermee zijn de eerste stappen gezet voor de E-SIM richting de consument. Neem bijvoorbeeld de Gear S2 van Samsung: door de E-SIM is deze smartwatch draadloos te verbinden met je huidige mobiele netwerk, is het niet nodig om een tweede abonnement af te sluiten. Daarnaast is het super praktisch: een rondje hardlopen met muziek via Spotify, terwijl je smartphone veilig thuis ligt. De verwachting is dat steeds meer smartwatches en activity trackers deze techniek gaan overnemen.

De voordelen voor ons als consument gaan echter nog veel verder:

  • – Een E-SIM is veilig verwerkt in de gadget. Hierdoor is er minder kans op schade en storingen.
  • – De E-SIM is keer op keer te programmeren. Ideaal bij overdracht van een smartphone en verwarring over het formaat SIM-kaart is voorgoed verleden tijd.
  • – Je verbindt veilig en snel meerdere apparaten op één abonnement.
  • – Dankzij het compacte formaat laat de E-SIM zich gemakkelijk verwerken in een compleet nieuwe range gadgets. Denk aan smartwatches en tablets, maar ook (VR-)brillen en spelcomputers.
  • – Dankzij E-SIM verbind je nog sneller met je (nieuwe) provider, waardoor je direct geniet van je nieuwe aankoop.
  • – Je zit niet vast aan één en dezelfde provider. Hierdoor switch je heel snel naar een voordeligere aanbieder of optie. Handig wanneer je bijvoorbeeld de grens over gaat of tijdelijk krap bij kas zit.
  • – Een E-SIM is aanzienlijk kleiner, wat producenten de mogelijkheid biedt om nóg meer en geavanceerdere technologie kwijt te kunnen in je gadget. Of om ze simpelweg nog compacter te maken.

NFC-SIM

Een tweede concurrent is de NFC-SIM. NFC maakt het mogelijk om twee apparaten op korte afstand te verbinden voor informatieoverdracht. Het is een snelle en veilige verbinding. Beide partijen dienen echter voorzien te zijn van een NFC-chip. We zien deze techniek o.a. terug in betaalpassen en de OV-chipkaart. Providers zien brood in deze mogelijkheid en kiezen steeds vaker voor de NFC-SIM als nieuwe standaard. Het is een kwestie van tijd dat ook winkels en bedrijven deze techniek gaan gebruiken. Kunnen we eindelijk afscheid nemen van die overvolle portemonnees en overbodige telefoon accessoires.

Deze nieuwe ontwikkelingen kennen echter wel één nadeel: we worden steeds afhankelijker van de technologie. Je moet er niet aan denken dat onze telefoon of gadget onherstelbare schade oploopt. Hierdoor kan belangrijke informatie of toegang tot gegevens verloren gaan. Daarom is het belangrijk om de smartphone tijdig te voorzien van een beschermend Xiaomi Redmi 3 hoesje.

Het implementeren van de nieuwe generatie SIM-kaarten is in volle gang. We zien hem al terug in diverse gadgets of producenten ontwikkelen hun eigen versie, zoals de Apple-SIM. Aan de infrastructuur om de nieuwe SIM door te voeren wordt wereldwijd hard gewerkt. Tot die tijd zijn we afhankelijk van de ouderwetse SIM-knipper, Dual-SIM smartphones of de mogelijkheid om twee SIM-kaarten te voorzien van hetzelfde telefoonnummer.