Nieuws

eSIM only abonnement: wat is het en waar kun je op letten?

eSIM only abonnement: wat is het en waar kun je op letten?

Is het tijd voor een nieuw telefoonabonnement? Dan kun je in plaats van een regulier abonnement, ook een eSIM only abonnement afsluiten. Wat eSIM inhoudt, hoe je een geschikt abonnement kan kiezen, én met welke haken en ogen je rekening moet houden, vertellen we je hieronder.

eSIM: wat is het?

Waar je waarschijnlijk op dit moment nog gebruikmaakt van een fysieke simkaart, is dat bij eSIM niet meer nodig. eSIM is namelijk een soort digitale simkaart die al is gebouwd in de telefoon. De digitale simkaart heeft een aantal pluspunten. Zo kun je met één eSIM gebruikmaken van meerdere apparaten, maar je kunt er ook voor kiezen om meerdere telefoonnummers te gebruiken. Handig, als je bijvoorbeeld jouw telefoon wil gebruiken voor zowel werk als privé. 

Een eSIM only abonnement afsluiten: hier kun je op letten

Hieronder zetten we een aantal punten op een rij waar je op kunt letten bij het afsluiten van een eSIM only abonnement.

1. Ontdek of jouw mobiel eSIM ondersteunt

Allereerst is het belangrijk om te ontdekken of het wel mogelijk is om op jouw telefoon een eSIM only abonnement te gebruiken. Nog lang niet alle toestellen zijn namelijk voorzien van de digitale simkaart. 

2. Een passende bundel kiezen

Als jouw mobiel wel de digitale simkaart aanbiedt, kun je gaan kijken naar een geschikt eSIM only abonnement. Zo kun je jezelf afvragen hoeveel belminuten jij gebruik denkt nodig te hebben, evenals het aantal sms’jes en de hoeveelheid data. De bundel is natuurlijk ook afhankelijk van wat de provider aanbiedt. Houd er ook rekening mee dat nog niet alle providers een eSIM only abonnement aanbieden.

3. Check de maandelijkse kosten

De bundel van jouw toekomstige eSIM only abonnement heeft natuurlijk wel een prijskaartje. De kosten van de mobiele abonnementen verschillen per provider, en natuurlijk hoe uitgebreid jouw bundel is.

Houd ook rekening met de nadelen

Het klinkt erg aantrekkelijk, zo’n eSIM-abonnement waarbij je geen gebruik meer maakt van een fysieke simkaart. Toch kleven er wel een aantal nadelen aan.

Het werd net al even benoemd, maar nog lang niet alle telefoons kunnen een eSIM ondersteunen. Bovendien bieden ook nog niet alle providers eSIM-abonnementen aan.

Een ander groot nadeel: er zijn weleens situaties voorgekomen waarbij hackers via de eSIM binnen zijn gekomen in een telefoon, waarbij hackers de telefoonnummer overnemen als ze eenmaal je wachtwoord weten. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Zorg er daarom voor dat jouw telefoon goed beveiligd is en hackers niet zomaar kunnen binnenkomen.