Nieuws

Enorme toename van mobiel internet gebruik op vakanties

Enorme toename van mobiel internet gebruik op vakanties

Op 15 juni 2017 zijn in Europa de roamingkosten voor mobiel internet binnen de Europese Unie afgeschaft. Vanaf het moment van afschaffing is er een enorme toename van mobiel internet gebruik op vakanties. Dit komt naar voren in een onderzoeksrapport van de Europese Commissie.

Verleden VS heden

Voor vakantiegangers is het afschaffen van de roamingkosten een fijne beslissing, voor de telefoonmaatschappijen was deze beslissing een stuk minder fijn. De telecombedrijven hadden er al rekening mee gehouden dat het internet gebruik op vakantie zou toenemen, maar het gemiddelde aantal data ligt boven het vooraf ingecalculeerde verbruik.

15 miljoen gigabyte aan data verbruikte toeristen in de Europese Unie per kwartaal voor het afschaffen van de roamingkosten. Na het afschaffen kwam het verbruik van data op 85 miljoen gigabyte te liggen. Ook het aantal telefoontjes dat mensen in het buitenland plegen verdubbelde.

Doel van Europa

Het doel van de Europese Unie om meer vrijheid te creëren in Europa met het gebruiken van je telefoon lijkt hiermee geslaagd. De cijfers van het onderzoek tonen aan dat mensen hun mobiel gemakkelijker en dus meer gebruiken op vakantie.

Melkkoe voor telecomproviders

Over het afschaffen van de roamingkosten is jarenlang gesteggel geweest met providers. Veel providers verdiende met de roamingkosten een hoop geld. De providers hebben in Europa fanatiek gelobbyd om de afschaffing van deze kosten tegen te gaan. In totaal heeft het drie jaar geduurd om de kosten definitief af te schaffen.

Behoefte van gebruikers

Het onderzoek en de cijfers van de providers tonen aan dat reizigers in het buitenland veel behoefte hebben om hun telefoon te kunnen gebruiken. Er is altijd angst geweest dat het afschaffen van de roamingkosten zou resulteren in hogere abonnementskosten. Extreme verhogingen van abonnementskosten zijn er tot op heden niet geweest en lijken er ook niet te gaan komen. Sommige providers hebben juist de afgelopen weken aangekondigd de kosten van hun abonnementen zelfs te verlagen.