Nieuws

De belangrijkste informatie over het nieuwe 5G internet

De belangrijkste informatie over het nieuwe 5G internet

Nog sneller internet op je telefoon. Dat is de bedoeling van het nieuwe 5G internet. In alle landen zijn overheden en telefoonproviders druk bezig met de ontwikkeling van het 5G netwerk. Wat kun je verwachten van het nieuwe 5G internet? Wij vertellen het je in dit artikel.

Wat is het?

Het 5G netwerk is een nieuw mobielnetwerk dat het huidige 4G netwerk moet gaan opvolgen. Het netwerk zal de vijfde generatie aan mobiele telefoonnetwerken zijn. Via dit nieuwe netwerk is het straks mogelijk om te bellen, te internetten en te sms’en. Het netwerk moet een stuk sneller zijn dan het huidige 4G internet.

Hoe werkt het?

Omdat het nieuwe netwerk een stuk sneller moet zijn dan het huidige netwerk, zal het nieuwe netwerk gebruik maken van lichtdeeltjes met data. Deze lichtdeeltjes met data noemt men fotonica. Voor het gebruik van het netwerk zal een hogere netwerkfrequentie gebruikt worden, namelijk 3,5 GHz.

Testlocaties van het 5G netwerk

Op dit moment zijn er op diverse locaties in Nederland al verschillende testen met het nieuwe 5G netwerk uitgevoerd. Het netwerk is op dit moment nog niet beschikbaar voor particulieren. Alle testen die worden uitgevoerd zijn daarom met zakelijke gebruikers van het netwerk. In Drenthe gebruikt men het netwerk bijvoorbeeld op dit moment om een test uit te voeren met zelfrijdende werktuigen die aangestuurd worden via het nieuwe 5G netwerk. Ook in Helmond zijn er verschillende testen met het netwerk, hier kijkt men of autowegen en zelfrijdende auto’s kunnen communiceren met elkaar via dit netwerk.
Bij bovengenoemde testen is de snelheid van het netwerk van groot belang. Omdat het 5G netwerk vele malen sneller is dan het oudere 4G netwerk is dit netwerk geschikt om dit soort technologische proeven uit te voeren.

Wat zijn de extra mogelijkheden:

Door het nieuwe 5G netwerk krijg je een hoop extra voordelen en mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld je favoriete Netflix of Videoland series bekijken zonder dat er een vertraging is. Ook is het mogelijk om heerlijk te game zonder lag of kun je online roulette spelen in HD-kwaliteit zonder stotteringen.

 

 

Wanneer is het netwerk klaar en welke telefoons kunnen er gebruik van maken?

In sommige landen is het de bedoeling dat het nieuwe netwerk dit jaar al online gaat komen. Op dit moment voeren veel overheden en telefoonproviders verschillende soorten testen uit. In Nederlanden worden de frequenties voor het uitrollen van het 5G netwerk eerst nog aangeboden in een veiling. Wanneer de veiling geweest is kunnen de telefoonproviders die de frequenties hebben gekregen beginnen met het uitrollen van het netwerk. In Nederland duurt het daarom voorlopig nog wel even voordat het nieuwe netwerk te gebruiken is.

Sommige telefoons zijn al geschikt om gebruik te maken van het 5G netwerk. De Xiaomi Mi Mix 3 is bijvoorbeeld een telefoon die al geschikt is om te gebruiken op het 5G netwerk. Over het algemeen zijn telefoons die geschikt zijn voor het 5G netwerk nog erg duur. Over enige tijd worden de telefoons met deze ondersteuning op grotere schaal gemaakt en zullen de prijzen voor toestellen met 5G ondersteuning gaan dalen.

De toekomst

Het nieuwe 5G netwerk gaat het leven van de mens nog makkelijker maken. Het netwerk heeft namelijk meer te bieden dan alleen nog sneller films kijken en game zonde haperingen of stotteringen. De snelheid zorgt voor nieuwe mogelijkheden van bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s en wegen die rechtstreeks communiceren met auto’s. Dit soort mogelijkheden zijn onmogelijk met het oudere 4G netwerk. Het uitrollen van het nieuwe 5G netwerk zorgt ervoor dat er nog communicatieve maar ook automatiserende mogelijkheden mogelijk zijn binnen onze samenleving.