Nieuws

Controle over je leven? Gebruik je smartphone!

Stel je voor: je loopt de keuken binnen en alles voor het ontbijt staat klaar. De geur van verse koffie komt je tegemoet en het brood wordt langzaam geroosterd. Dit alles is vanzelf in werking gezet toen de wekker van je smartphone afging! Klinkt als iets uit de toekomst, maar de technieken zijn dichterbij dan we denken. Onze smartphone wordt steeds meer verwikkeld in ons dagelijks leven en ze werken steeds beter in combinatie met slimme apparatuur: domotica!

1 Pluspunten

Dankzij het gebruik van domotica wordt informatie razendsnel opgeslagen en uitgewisseld. Door deze te combineren met het gebruik van onze smartphone stellen we apparatuur in staat om te leren van ons gedrag. Zo weet onze verlichting wanneer we ons in welke ruimte bevinden en zorgen deze automatisch voor de juiste instellingen. Of leren we onze muziekinstallatie wanneer we naar een bepaald genre muziek luisteren. Een ander voorbeeld is een slimme energiemeter, of een wasmachine die een berichtje stuurt naar de smartphone als de was klaar is.

2 Veilig gebruik

Domotica leent zich perfect voor het houden van toezicht of beveiligen van je woning. Bijvoorbeeld wanneer je een avondje van huis bent! Zet je tablet in een handige Asus ZenPad 10 Z300M hoes met standaard en verbind met je persoonlijke beveiligingssysteem. Zo hou je gemakkelijk toezicht. Zorg wel voor een veilige verbinding en stel wachtwoorden regelmatig opnieuw in. Zo voorkom je dat andere mensen ongewenst meekijken, wat juist een averechts effect kan hebben. Thuis komen in een warm en verlicht huis draagt ook bij aan een veilig gevoel en domotica helpt hierbij, door tijdig de thermostaat en verlichting in te schakelen. Een verlichte woning houdt bovendien indringers op afstand.

3 Relaxt muziekje

Naast verlichting zorgt muziek ook voor de perfecte sfeer. Afhankelijk van het tijdstip, de situatie of de ruimte leren we onze muziekinstallatie al onze voorkeuren. Simpelweg door het herkennen van patronen! En wil je toch een ander achtergrond muziekje? Dankzij je smartphone of smartwatch kan dit eenvoudig met een spraakcommando. Bijvoorbeeld via Siri of Homekit van Apple. Zet je toestel bij thuiskomst in een handige dock of Desire 650 cover met houder en je hebt altijd toegang tot je favoriete nummers.

4 Dag baasje, hallo vrijheid!

Heb je een hond of kat thuis? Dan lijkt het je vast leuk om te weten wat hij overdag uitspookt. Met domotica hou je eenvoudig in de gaten wat er speelt en roep je je trouwe vriend zelfs op afstand tot de orde. Doet hij iets goed? Dan krijgt hij via de app een beloning of een brokje. Voor katten die graag de buurt onveilig maken is er een slimme halsband met GPS. Hiermee hou je niet alleen inzicht in de locatie van je huisdier, maar kijk je ook nog eens op je smartphone mee met alle avonturen.

5 Risico’s

Domotica is, net als een smartphone, verbonden met een draadloze verbinding. Dit maakt ze gevoelig voor hackers of mensen met slechte bedoelingen. Wanneer je de overstap maakt naar slimme apparatuur is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de risico’s, en bovenal de juiste maatregelen te nemen. Stel de juiste wachtwoorden in, vermijd het gebruik van standaard poorten en kies voor een stabiel systeem met de juiste certificaten. Het is eenmalig een flinke investering, maar wel eentje die zich op lange termijn fiks terugverdient met veiligheid, comfort en een hele hoop gemak. Zorg tot slot voor een beschermende cover voor je smartphone, je kunt ook zelf een telefoonhoesje ontwerpen! Jullie gaan voortaan nog veel samenwerken. Je moet er dan ook niet aan denken dat je kostbare stukje techniek schade oploopt of je kostbare informatie verliest.