Nieuws

Ben jij verslaafd aan je smartphone?

Denk jij ook wel eens onterecht dat je telefoon afgaat, of hoor je in gedachten de ringtone van Whatsapp? Een korte blik op je scherm leert je dat er geen bericht binnen is gekomen. Je hersenen nemen een loopje met je! 70-80% van de smartphonegebruikers geeft aan wel eens last te hebben van dit verschijnsel. Het kán een voorteken zijn van een heuse verslaving. Check gauw onderstaande punten om te zien of jij je zorgen moet gaan maken.

1. Geen-telefoon-angst!

40% van de gebruikers voelt zich wel eens verloren zonder telefoon, dit wordt ook wel ‘Nomofobia’ genoemd. Een echte Nomofoob kenmerkt zich door constant de broekzak te checken, is angstig het toestel te verliezen en wordt onrustig wanneer de gadget uit het zicht is. Zijn deze punten voor jou herkenbaar? Dan moet je er al helemaal niet aan denken dat je toestel schade oploopt en een paar weken de deur uit is. Kies daarom tijdig voor stevige telefoon accessoires, om deze angst te verminderen.

2. Nek- en schouderklachten

In de jaren 90’ zagen we een fikse toename van de SMS-duim. Inmiddels zijn er gemakkelijkere en goedkopere manieren om een bericht te verzenden, de klachten zijn echter van alledag. Een smartphone-arm, iPosture of tabletnek: ze wijzen allemaal op overbelasting in een ongezonde houding. Op lange termijn kan dit leiden tot pijnlijke ontstekingen in pezen of gewrichten. Heb je aanhoudend last en vermoed je dat dit terug is te leiden naar je gadgetgebruik? Dan is het hoog tijd eens een afspraak te maken bij de fysio of (ARBO)arts.

3. 24/7 bereikbaar

We zijn graag bereikbaar. Niet alleen vanwege het gemak of voor vermaak, ook voor onze eigen veiligheid. Maar ook de behoefte aan verbondenheid en vrijheid wordt lang en breed vervuld met onze smartphone. Haal jij bij de lichtste dreiging van verveling je smartphone tevoorschijn? Laat hem voor de verandering eens verstopt in zijn Honor 6X hoesje en geniet van je omgeving en de mensen om je heen. Of zet hem een middagje in vliegtuigstand en je hebt ineens zeeën van tijd voor andere dingen.

4. Energie voor 10

Altijd bereikbaar en up-to-date willen zijn eist zijn tol. Het slurpt niet alleen je eigen batterij leeg, ook de accu van je smartphone moet er regelmatig aan geloven. Zoek je in een nieuwe ruimte automatisch naar het dichtstbijzijnde stopcontact of breek je in paniek uit wanneer er een rood batterijtje opdoemt in de linkerbovenhoek van je smartphone? Dan kan dit een teken zijn van een lichte verslaving. Je wilt namelijk geen seconde zonder smartphone zitten. Zorg dat je altijd in het bezit bent van een compacte en mobiele oplader. Bijvoorbeeld een powerbank of een Desire 650 case met ingebouwde accu.

5. Uit het oog, uit het hart

Het meest verslavende aan een smartphone is natuurlijk: de apps! Mail, Youtube, berichtjes sturen, foto’s bewerken. De notificaties schreeuwen het hardst om je aandacht en je wilt ze het liefst allemaal de hele dag gebruiken. Het scheelt dan ook een hoop om onnodige meldingen uit te schakelen, zodat je niet in de verleiding komt om de app te checken. Ook dankzij het dragen van een horloge of smartwatch neemt je smartphonegebruik af.

Per persoon brengen we gemiddeld ruim 3 uur door op onze smartphone. Denk eens aan alle dingen die je kan doen met deze kostbare tijd! Heb je je voorgenomen om het gebruik drastisch te verminderen? Overweeg dan eens een telefoonhoesje welke het scherm bedekt, of een booktype met venster om gemakkelijk je notificaties te bekijken, terwijl je toestel opgeborgen blijft in zijn cover.