Nieuws

Alles over het nieuwe besturingssysteem Android Pie

Google brengt periodiek een nieuwe versie uit van het Android besturingssysteem. Onlangs brachten ze Android Pie uit. Deze versie zit boordevol nieuwe features en verbeteringen voor jouw Android-toestel. Wij bespreken de meest spraakmakende met je!

Zoveel nieuws met Android Pie

Android Pie zit vol met verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, Android Oreo. Van de meeste merk je echter niet veel. Dat zijn namelijk bugfixes: kleine foutjes die met Android Pie zijn opgelost, waardoor je telefoon sneller of zuiniger werkt. Toch zijn er ook heel wat verbeteringen waarvan je wél wat merkt. Maak kennis met de lekkernijen van Pie die jouw Android-hart sneller laten kloppen.

Nog niet op alle toestellen beschikbaar

Android Pie is nog niet op alle toestellen beschikbaar. De Sony Xperia XZ3 was de eerste smartphone in Nederland die draait op het nieuwe besturingssysteem. Volgens verschillende geruchten van o.a. AndroidWorld draait het systeem ook op de nieuwe Samsung Galaxy S10. Dit toestel is naar verwachting in Q1 dit jaar verkrijgbaar bij KPN.

Sneller en intuïtiever!

Een vernieuwing die je meteen merkt, is de bediening met gebaren. De navigatieknoppen onderaan het scherm zijn dan ook foetsie. Je werkt dus alleen nog met een hoofdknop die tal van functies heeft. Veeg naar boven voor het overzicht met recente apps, blader hierin razendsnel tussen verschillende apps of veeg naar rechts voor je laatst gebruikte app. De experts van Tech-site AndroidPlanet zijn hier erg over te spreken: “Android Pie is een stukje simpeler en gebruiksvriendelijker dan zijn voorganger”, schrijft de site. “De meeste verbeteringen maken Android ook echt fijner in gebruik.”

De P van Pie én Privacy

Android Pie beschermt jouw privacy. Dankzij Android Pie krijgen apps zoals Facebook of WhatsApp niet zomaar op de achtergrond toegang tot jouw camera, microfoon en andere sensoren. Als je dit wel wilt, dan kun je hier zelf toestemming voor geven. Gebruik je de app niet? Dan krijgt deze op de achtergrond geen toegang tot je microfoon en camera. Ook de andere sensoren, zoals je bewegings-tracker, kunnen op de achtergrond niets registreren. Met Android Pie is een uitgeschakelde app dus ook écht uitgeschakeld.

Opgeruimd staat netjes

Is je notificatiescherm soms net een rommelige puberkamer? Android Pie komt to the rescue als opruimhulp. Het toont notificaties namelijk een stuk overzichtelijker. Ook kun je meldingen makkelijker verwijderen en á la minute berichtjes beantwoorden. Nieuw is Smart reply. Dat zijn automatische antwoorden die je direct stuurt, zoals: ‘Doen we’, ‘Klinkt goed’ of ‘Sorry, ik kan niet’.

Speciaal plekje voor de notch

Heb jij een telefoon met een inham in het scherm, een zogenaamde ‘notch’? Deze inkeping kan nog weleens ongevraagd in je beeld snijden. Door Android Pie houden notificatie-icoontjes voortaan rekening met de notch. Zo verdwijnen gemiste berichtjes niet meer achter de inkeping. Een kleine, maar oh zo handige verbetering.

Nieuwe kleurmogelijkheden

Android Pie is een lust voor het oog. Zo is het instellingenmenu ‘versierd’ met veel meer kleuren. Dat is niet alleen mooi, maar ook handig. Door al die kleuren herken je categorieën een stuk makkelijker. Zo zijn je privacy-instellingen bijvoorbeeld blauw.

Machine learning

Android Pie zit boordevol machine learning. Dit houdt in dat het besturingssysteem analyseert hoe jij je telefoon gebruikt, hiervan leert en instellingen erop aanpast. Het resultaat van machine learning is een betere batterijduur doordat je telefoon zijn krachten zo verdeelt dat hij energie bespaart. Ook het scherm leert van jouw gedrag. Zo leert het van je aanpassingen aan de schermhelderheid en past deze na verloop van tijd steeds beter automatisch aan je voorkeuren aan.

Volgens TheVerge, één van de grootste Tech-websites ter wereld, werkt dat goed: “Ik heb het gevoel dat ik veel minder vaak de schermhelderheid hoef aan te passen dan voorheen”, aldus de website. “Kunstmatige intelligentie bepaalt daarnaast welke apps er in het overzichtsscherm worden getoond en dat werkt belachelijk goed. Vaker wel dan niet toont Android Pie me de apps die ik op dat moment ook écht wil openen.”

Meer vrije tijd!

Vind je dat je eigenlijk teveel op je telefoon zit? Digital Wellbeing van Android Pie helpt je om te minderen door jou bewust te maken van too much screen time. Zo kun je per app bijhouden hoe vaak je deze elke dag opent. Ook kun je voor apps een tijdlimiet instellen. Het resultaat? Meer vrije tijd in de échte wereld!

Nog een zorgzaam extraatje. Android Pie past de kleuren van je beeldscherm aan tegen de tijd dat het bedtijd wordt: het scherm wordt dan minder fel en minder kleurrijk. Dit helpt je om sneller in slaap te vallen.

Android Pie op jouw telefoon

Kun je niet wachten om het besturingssysteem in gebruik te nemen? Misschien duurt het nog even voordat jouw Android-telefoon de update krijgt. Fabrikanten moeten namelijk een update naar Android Pie op maat maken voor jouw type telefoon. Dit komt doordat elke telefoon zijn eigen kenmerken heeft waarop Android Pie moet worden afgesteld. Oudere of goedkope telefoons krijgen daarom niet altijd de update.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *