Reviews

Umidigi Crystal (Review)

Pluspunten

  • Stijlvol design zoals we altijd van Umidigi zijn gewend.
  • De Full-HD display is een fantastisch feature voor een smartphone van deze prijsklasse.
  • Er is een Pro model beschikbaar met betere specificaties.
  • Je kunt gebruik maken van een mini jack aansluiting zonder een adapter!

Minpunten

  • De bouw geeft het gevoel van een groot en onhandig toestel terwijl het niet groter is dan een gemiddelde smartphone.
  • De front-facing camera zit in een kin onder het display, hier waren we geen fan van op andere toestellen en ook niet op de Umidigi Crystal.
  • De hardware is aan de mindere kant maar voor een budget smartphone als dit nog steeds prima.

Beoordeling

Batterij ( 7.5 )

Display ( 8.0 )

Camera ( 7.0 )

Prestaties ( 6.5 )

Software ( 7.0 )

Design ( 6.5 )

Eindoordeel

7,0

De Umidigi Crystal is geen uitblinker. Het design is stijlvol en ziet er zeker goed uit maar het meest belangrijke aan een smartphone zijn toch de specificaties en jammer genoeg is er niets indrukwekkends op dit gebied. Maar als we toch naar de prijs kijken en wat je hiervoor krijgt is het een zeer geschikt toestel voor vele. Als je dus op zoek bent naar een back-up smartphone of een smartphone op instapniveau is de Umidigi Crystal uitermate geschikt.

Introductie

Umidigi komt opnieuw uit de hoek met een prachtige smartphone en hoewel het apparaat er als een premium toestel uit ziet is het dat niet. We zijn van Umidigi gewend dat ze altijd met de beste waarde-voor-je-geld toestellen aankomen, of dat ook geldt voor deze €80 kostende Umidigi Crystal budget smartphone lees je in deze review.

Design en bouw

Zoals we in de introductie al zeiden ziet de Umidigi Crystal er uit als een premium smartphone. Met een glazen voor- en achterkant en metalen frame valt het toestel gemakkelijk in de stijlvolle categorie waar Umidigi altijd naar streeft. Alhoewel het toestel er premium uit ziet is dat onder de kap toch iets anders, maar daar hebben we het later nog over.

De Umidigi Crystal heeft een soort van vierkante bouw, daarmee bedoelen we dat de hoeken niet afgerond zijn en zo voelt alles heel erg ruw en blok-achtig aan. Ook is het toestel niet groter dan de gemiddelde smartphone maar toch voelt het toestel te groot en onhandig aan.

De display wordt aan de markt gebracht als een bezel-less display en we moeten zeggen het is redelijk randloos, maar zoals bij de meerderheid van de toestellen die deze term dragen zijn de randen bij de Umidigi Crystal redelijk aanwezig. En zoals we óók bij vele randloze toestellen zien is dat de notificatie-led en front-facing camera in een “kin” onder het display wordt geplaatst, de eerste keer dat we dit zagen vroegen we ons af waarom je zoiets zou willen doen. Ondertussen vinden we het nog steeds een mindere keuze maar ons begrip is er wel. De notificatie-led is alhoewel een kleine feature toch verrassend verbetert naar onze mening, het is geen cirkel of bolletje meer die we op andere toestellen tegenkomen maar een horizontale streep die perfect samengaat met het stijlvolle design.

Display

Voor de prijs van de Umidigi Crystal zijn we zeer tevreden op het gebied van display. Je krijgt namelijk een 5.5 Inch Full-HD Display, een wereldwijde standaard die soms op duurdere toestellen zelfs niet aanwezig is. De kleuren worden met hoge kwaliteit getoond, de kijkhoek is geweldig en de helderheid is in zonlicht ook geen probleem. Al met al een fantastische display voor deze prijsklasse.

Hardware

Het design valt niet over te twisten, stijlvol en minimalistisch met wat originele features. Toch zijn er wat tekortkomingen zoals de locatie van de front-facing camera. Maar hoe zit het met de hardware en prestaties van de Umidigi Crystal?

Onder de kap van de Umidigi Crystal vind je een MediaTek MT6737T chip. Een zelfde soort chip kan ook gevonden worden op andere budget smartphones. Voor degene die niet zo van de technische praat en nummertjes zijn…. deze chip is iets wat je vindt op een instapniveau smartphone. En alhoewel de prestaties toch redelijk zijn behoort het toch toch tot de low-end modellen van de smartphone wereld.

Op het gebied van graphische kaarten en RAM is het opnieuw niet al te indrukwekkend. De Crystal maakt gebruik van een Mali-T720 GPU en heeft maar 2GB aan werkgeheugen en 16GB ingebouwd geheugen. Er is wel een Pro versie van de Crystal met uiteraard betere specificaties voor een kleine meerprijs.

Batterijduur

Wat betreft de batterijduur, de Umidigi Crystal heeft een 3000mAh batterij. Voor een toestel van dit formaat is dat naar behoren. Aangezien het scherm een Full-HD display is van redelijke grootte wordt verwacht dat de Crystal aan de batterij lurkt als een glas ranja op een hete zomerdag maar dat valt enorm mee. Het toestel gaat dus zoals het hoort een normale werkdag mee.

Camera

De camera specificaties gaan als volgt, aan de voorkant vind je een 5 Megapixel camera. Niets speciaals op dat gebied dus. Op de achterkant vind je een dual-camera setup met sensoren van 13- en 5 Megapixels. Zoals het randloze feature op de Crystal een term is voor de marketing geldt dat helaas ook voor de dual-camera setup. In een vorige review hebben wij uitgelegd waarom dual-camera setups op budget toestellen niet werken, in de essentie komt het erop neer dat een dual-camera setup veelal wordt gebruikt om een blur effect te creeëren. Dit blur effect wordt niet daadwerkelijk gecreëerd door de camera sensor maar door software van de camera app, dus eigenlijk is de dual-camera setup waardeloos.

De kwaliteit van de foto’s is zeer goed als we kijken naar de prijs van de Crystal, met goed licht zul je prachtige foto’s kunnen maken. In condities met weinig licht zal dit niet het geval zijn en krijg je een afbeelding met meer korrels dan een zandbak. De focus op de Umidigi Crystal is ook niet echt een feature om over naar huis te schrijven. Het werkt maar je moet in sommige gevallen aardig vaak op het scherm tikken totdat het onderwerp die je wilt fotograferen eindelijk in focus valt. Een HDR functie is niet aanwezig maar dat is iets waar wij persoonlijk nooit gebruik van maken en dus ook niet zullen missen. Voor de rest bestaat de camera app uit de gewoonlijke selectie van filters, effecten en opties waaronder Face beauty, sepia en het aanpassen van de ISO.

Het aangeven van videokwaliteit met woorden is altijd iets waar we ons aan kunnen ergeren. Wanneer de selectie als volgt gaat, Low, Medium, High en Fine moeten we dan Fine of High selecteren voor de beste kwaliteit, who knows? Dit is niet alleen het geval op de Umidigi Crystal maar ook op andere android toestellen. Als er iemand van het Android Development Team dit leest, pas het alsjeblieft aan naar termen uit de camera wereld! Hartelijk dank.

Software

Last but not least is de software, de Umidigi Crystal runt op Android 7.0 Nougat om ervoor te zorgen dat gebruikers gebruik kunnen maken van de nieuwste features. Software werkt zoals verwacht op elk toestel prima. Toch word je er aan herinnerd dat de Crystal een budget toestel is wanneer er zich kleine haperingen voordoen, maar lees goed, klein is de juiste beschrijving voor deze haperingen omdat ze echt maar heel minimaal zijn. Al met al werkt de software goed en er is gelukkig geen bloatware aanwezig.

Conclusie

De Umidigi Crystal is geen uitblinker. Het design is stijlvol en ziet er zeker goed uit maar het meest belangrijke aan een smartphone zijn toch de specificaties en jammer genoeg is er niets indrukwekkends op dit gebied. Maar als we toch naar de prijs kijken en wat je hiervoor krijgt is het een zeer geschikt toestel voor vele. Als je dus op zoek bent naar een back-up smartphone of een smartphone op instapniveau is de Umidigi Crystal uitermate geschikt.

Inhoud van de verpakking:
Umidigi Crystal (Bron: Gearbest.com)
– Europese stopcontact adapter
– USB Type-C kabel
– Rubberen hoesje
– Sim unlock tool
– Screen protector
– User manual

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *